Kostplan for en uke

mars 21, 2024

Mange liker å følge en kostholdsplan, og denne planen er utviklet av vår ernæringsrådgiver med master i samfunnsernæring. Den er kun ment for å gi et bilde av hva et fullverdig kosthold til en gjennomsnittlig voksen person kan bestå av, og trenger ikke å følges slavisk. Mengde og måltider må tilpasses den enkelte ut fra smak, kjønn, alder, fysisk aktivitet og øvrige behov.


Frokost
Havregrøt med melk, valnøtter, Kanel, Sukrin original, Sukrin:1 eller Sukrin Gold

Mellommåltid
Banan + mandler

Lunsj
2 stk Fiberfin-rundstykke med pesto, kokt skinke, gulost, paprika, agurk

Mellommåltid
Naturell yoghurt med SukrinSirup

Middag
Lakseburger med burgerbrød av Fiberbrødmix, karamellisert løk, salat, agurk

Kvelds/snacks
Ristede mandler med salt og Sukrin


Frokost
Granola med Fiberfin og Sukrin Gold, Naturell yoghurt

Mellommåltid
Eple + valnøtter

Lunsj
2 stk Fiberrike knekkebrød med makrell i tomat 

Mellommåltid
Energibar

Middag
Sunnere pannekaker fylt med grønnsaker, karbonadedeig og ost

Kvelds/snacks
1 stk Fiberrike knekkebrød med kremost


Frokost
2 stk Fiberrike knekkebrød med egg og røkelaks

Mellommåltid
En stripe Sukrin Dark chocolate

Lunsj
Kyllingsalat av én kyllingfilet, salat, avocado, tomat, fetaost, syltet rødløk med Sukrin

Mellommåltid
Banan + mandler

Middag
Spinatpai med fiberfin, salat, vinaigrette med SukrinSirup

Kvelds/snacks
Sunnere pannekaker (rester fra middag på tirsdag) med Sukrin og rørte bær


Frokost
Naturell gresk youghurt med banan, SukrinSirup og hakkede nøtter

Mellommåltid
Ristede mandler med salt og Sukrin

Lunsj
Matmuffins av brødmiks med soltørkede tomater og fetaost

Mellommåltid
Cottage cheese med rørte blåbær med Sukrin, kanel, hakkede mandler

Middag
Kylling med barbeuesaus, grønnsaker, søtpotetfries

Kvelds/snacks
Lettvint og sunn epledessert


Frokost
2 skiver Sukrin Fiberbrød eller grovbrød med kremost og røkelaks

Mellommåltid
1 appelsin, en neve mandler

Lunsj
2 stk Grove horn med ost og skinke + salat, agurk og tomat

Mellommåltid
Energibar

Middag
Taco med lavkarbo tortillas

Kvelds/snacks
Sukrin melkesjokolade


Frokost
Sukrin Pancake mix med SukrinSirup

Mellommåltid
Jordbærsmoothie

Lunsj
2 stk fullkorns-wraps med snøfrisk, røkt laks, spinat, syltet rødløk laget med Sukrin

Mellommåltid
En stripe Sukrin Dark chocolate

Middag
Fiberrik pizza med kylling, mozzarella, paprika, tomat og chilli

Kvelds/snacks
Sukrin Wafle mix, rørte bær søtet med Sukrin


Frokost
2 skiver grovbrød med sjokoladepålegg med hasselnøtter

Mellommåltid
Ismocca

Lunsj
Glutenfrie lunsjvafler med ost og skinke, salat

Mellommåltid
Eple + valnøtter

Middag
Ovnsbakt torsk med potetpuré, aspargesbønner og karamellisert løk

Kvelds/snacks
Sukrin Dark Chocolate

Les flere artikler »

Slik får du gode vaner som varer

januar 23, 2023

Hvis du virkelig ønsker fremgang og resultater, er kontinuitet det viktigste nøkkelordet. Den treningsformen som gir best resultat, er den treningsformen du trives med, og som passer inn i din hverdag. Det kostholdet som gir best resultat, er det som inneholder mat du liker, og som er så overkommelig å lage at du har lyst til å lage den ofte. Start i det små, og skap varige vaner.

Tenk over hverdagen din. Hva ønsker du å forandre? Hvilke små grep er overkommelig for deg? Start med én eller to vaner som du virkelig tror du kan holde på, og hold deg til disse helt til de er godt innarbeidet. Får du det ikke til? Da kan du heller bytte dem ut, og velge noen andre vaner som det er lettere for deg å holde.

Hva er dine store svakheter? Unn deg det du er virkelig sugen på en gang iblant, og finn sunnere varianter i hverdagen. Det å finne sunnere alternativer som kan stoppe det verste suget, er et knep som vil spare deg for mye pine, og minske risikoen for at du sprekker altfor tidlig. Her er noen konkrete forslag fra oss:

Sjokolade er en svakhet for mange. Men sjokolade i seg selv er egentlig ikke så usunt – det er alt sukkeret som følger med som ikke er heldig for kroppen. Sukrin Milk chocolate er uten tilsatt sukker, og har det laveste kaloriinnholdet på markedet. Samtidig har sjokoladen en fløyelsmyk konsistens og en bemerkelsesverdig fyldig munnfølelse. Hvis du foretrekker mørk sjokolade, er Sukrin Dark chocolate et glimrende valg. Den finnes i fire ulike varianter, og har ned til 3 % karbohydrat.

Mange synes det er himmelsk godt med et glass kald sjokolademelk eller en varm kopp kakao. Bruk Sukrin Chocolate drink – den legger bare til 6 kalorier per glass/kopp, og inneholder ikke noe sukker.

Lær deg å lese næringsdeklarasjoner. Finn ut hva som er viktig for deg, og les på produktene hva de faktisk inneholder. Ønsker du et stabilt blodsukker bør du f.eks. holde mengden karbohydrat/sukkerarter så lavt som mulig. Vær oppmerksom på at sukker ofte skjules ved å bruke andre ord, f.eks. fruktsukker, druesukker, fruktose, eplejuicekonsentrat med flere. Og husk at «sukkerfritt» ikke alltid er det det lover. Mange sukkerfrie produkter bruker maltitol, kokosblomstsukker eller andre søtstoffer som faktisk ikke er så mye bedre enn vanlig sukker.

Vær mye i bevegelse. Husk at det å bryte opp stillesittingen jevnlig er viktigere enn hva du gjør når du ikke sitter stille. Om du foretrekker en gåtur, hus-/hagearbeid, dansing, styrketrening, lek med barna, jogging eller annen form for bevegelse spiller egentlig ikke så stor rolle, bare du begrenser tiden du sitter helt stille. Tenk bevegelse fremfor tradisjonell trening – all fysisk bevegelse er godt for kroppen. Finn noe som passer deg.

Les flere artikler »

Sunnere julekos

november 10, 2022

Hva hadde vel julen vært uten duften av nybakte julekaker som bringer oss tilbake til barndom og juleglede? Desember er en måned med mye kos og hygge – og julebaking er en årlig tradisjon for mange av oss. Nå kan du nyte julens koselige tradisjon på et sunnere vis!

Sunnere julekos

Mange forbinder den varme og krydrede gløggen med smaken av jul, så hvorfor ikke prøve en smakfull kopp gløgg uten tilsatt sukker? Den smaker herlig sammen med disse saftige og fiberrike lussekattene uten sukker.

Pepperkaker er en favoritt hos mange, og våre sprø og gode pepperkaker uten tilsatt sukker smaker akkurat som «ekte vare». Ønsker du å unngå gluten eller bare kutte ned på karbohydratene, har vi også en oppskrift på glutenfrie pepperkaker. Er du kanskje en sjokolade-elsker som oss? Da kan vi friste med sunnere risboller, sjokoladetrøfler og sjokoladefudge.

Tiden før jul er ekstra travel for de fleste av oss. Med denne grunnoppskriften kan du lage flere typer julekaker av den samme deigen; tyske skiver, sjakkruter, smørkranser, riflekjeks, sukkerstjerner m.fl.

Deilige, krydrede julecupcakes er alltid fint å servere om man får besøk, og disse som er laget av Sukrin Kakemix er gjort på 1-2-3. Andre raske og gode juleoppskrifter er havrenøtter og serinakaker.

Julekaker og julebakst er også ypperlig å gi bort som gave, som for eksempel sunn marsipan, brente mandler med Sukrin Gold eller sprø biscotti med smak av appelsin og uten tilsatt sukker. Fløtekarameller uten tilsatt sukker er også en kjærkommen gave, eller som julegodt til deg selv.

I år har vi laget et helt nytt julehefte med utvalgte oppskrifter. Det kan du bla igjennom her, eller ta med deg gratis fra Sunkost og Life-butikker.

God jul!

Les flere artikler »

De 5 største fordelene med Sukrin

august 23, 2022

Hvis man vil velge et sunnere alternativ til sukker kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne. Det kommer stadig flere sukkererstatninger på markedet, og alle hevder å være sunne.

Så, hva skal man se etter? Antall kalorier? Naturlighet? Smak? Dersom du er opptatt av et balansert blodsukker og sunt kosthold er både kalorier og glykemisk indeks viktige faktorer. Men du bør også være oppmerksom på hvordan sukkererstatningen oppfører seg i kroppen din.

Hvis du er usikker på om det egentlig er en god idé å bruke Sukrin som sukkererstatning, bør du lese videre. Denne sukkeralkoholen har mange fordeler, og her har du fem av dem:

Nummer 1

Sukrin er kalorifritt

Alle som ønsker en sunn og velbalansert kropp, bør være oppmerksomme på energiinntaket sitt. Det betyr ikke at man er nødt til å sulte seg eller kutte ut alt som er godt, men derimot være bevisst på hva maten man spiser faktisk inneholder.

Mat med en høy andel av raske karbohydrater, som sukker og stivelse, gir mye energi, men få gode næringsstoffer. Vi omtaler ofte dette som «tomme kalorier». Denne maten blir brutt raskt ned i kroppen, får blodsukkeret til å skyte til værs, og bidrar til en altfor kortvarig metthetsfølelse.

Sukrin er en helt kalorifri sukkererstatning. Du kan altså søte mat og bakst uten å legge til de tomme kaloriene som sukker ville tilført.

Nummer 2

Sukrin påvirker ikke blodsukkeret ditt

Vi nevnte glykemisk indeks tidligere. Dette er en skala som sier noe om hvor mye en matvare vil påvirke blodsukkeret ditt. Hvis du ønsker å ha et jevnt energinivå uten plutselige energifall og mye søtsug, er det gunstig å spise mat som har så lav glykemisk indeks som mulig. Sukrin har en glykemisk indeks på 0. Det betyr at Sukrin overhodet ikke påvirker blodsukkeret ditt.

Nummer 3

Sukrin er bra for tennene dine

Det høres kanskje litt rart ut at en sukkererstatning kan være bra for tennene. Hvis det er én ting tannlegen har lært oss så er det at sukker og dårlig tannpuss vil resultere i hull. Sukrin er imidlertid ganske spesielt i dette henseende.

Sukrin er nemlig laget av sukkeralkoholen erytritol. Og en rekke studier har vist at akkurat denne sukkererstatningen motvirker hull i tennene. (Se studie) Både ved at den minsker forekomst av karies, og at utviklingen av karies og tannstein forsinkes.

Altså vil det å bytte ut sukker med Sukrin føre til at du får en bedret tannhelse. Med tanke på hvor ugunstig sukker er for tennene, gjør du dem en stor tjeneste dersom du søter mat og bakst med Sukrin i stedet.

Nummer 4

Sukrin virker som en antioksidant i kroppen din

Oksidanter er små, ustabile molekyler, også kalt frie radikaler. De produseres av kroppen som en normal prosess når vi bruker oksygen. Vi utsettes i tillegg for oksidanter fra miljøet ved for eksempel soling, alkohol, sigarettrøyking og langvarig stress. Oksidanter er altså en naturlig del av et normalt liv, men dersom mengden oksidanter i kroppen blir for høy, kan de gi negative helsekonsekvenser ved å skade cellene i kroppen. For å unngå dette trenger vi antioksidanter, som beskytter kroppen mot oksidasjon og opprettholder en god balanse. Sukrin (erytritol) fungerer som en antioksidant i kroppen, og reduserer den negative påvirkningen oksidantene har.

Det at Sukrin bidrar til å holde blodsukkeret stabilt, er også en faktor som bidrar til god balanse mellom antioksidanter og oksidanter i kroppen. Hvis blodsukkeret ditt er forhøyet over en lengre periode, økes belastningen oksidantene påfører kroppen. Ved å bytte ut sukker med Sukrin, senker du denne risikoen.

Nummer 5

Sukrin kan erstatte sukker

Den femte fordelen vi vil fremheve med Sukrin er at det likner på sukker i konsistens, utseende og smak, og dermed gjør det enkelt å erstatte mye av sukkeret du får i deg i hverdagen.

I bakst, mat, drikke og som strø over bær, grøt, frokostblanding eller annet kan du lett bruke Sukrin i stedet for sukker. Sukrin er spesielt ideelt til oppskrifter med et forholdsvis lavt sukkerinnhold, slik som hveteboller eller moderat søte kaker. Hvis du ønsker enda sunnere bakst, er det også lurt å tilsette litt FiberFin i deigen eller røra. Når du skal søte mat trenger du sjeldent mye sukker, og da vil Sukrin også passe ypperlig.

Alt i alt kan vi trygt si at det er en rekke gode grunner til å velge Sukrin, Sukrin Gold, SukrinMelis eller en av de andre Sukrinvariantene fremfor sukker – både med tanke på kaloriinntak, blodsukker og helsen din generelt.

Les flere artikler »

Sunnere barnebursdag

juli 15, 2022

I løpet av et år dukker det opp mange anledninger og merkedager som innbyr til kos og hygge, hvor det ofte serveres mat og drikke som ikke nødvendigvis er så gunstig for kroppen vår.

Moderate mengder er ikke farlig, men en liten barnekropp kan fort få et for høyt inntak av både sukker og fett som vil kunne bidra til å fortrenge annen og mer næringsrik mat. Samtidig er det viktig å markere dager som er litt annerledes, og sunnere alternativer trenger ikke å bety mindre feiring! Vi har derfor samlet noen tips vi håper kan være til hjelp på veien til en sunnere – men vel så smakfull bursdagsfeiring.

Pizza er alltid populært i bursdagsselskaper, og her kan man gjøre enkle grep for servere sunnere alternativer. Ved å lage pizzaen selv har du bedre kontroll over hva du serverer gjestene, og vi kan anbefale denne pizzaoppskriften hvor noe av hvetemelet i bunnen er erstattet med Fiberfin. Pizzabunnen er fortsatt lys og fin, men oppskriften gir deg en pizza med like mye fiber som i grovbrød – uten å gå på bekostning av den klassiske pizzasmaken. Denne pizzaoppskriften er også ypperlig til å lage pizzasnurrer av.

Server gjerne oppskåret frukt og grønnsaker som snacks og tilbehør. Anrett på et stort fat, og bruk for eksempel pepperkakeformer til å stikke ut «seigmenn» og andre former av melon, kålrot eller agurk. Servert med en enkel dipp laget av yoghurt naturell og kremost med krydder, blir dette fort en suksess for både store og små. Fargerike fruktspyd er også flotte å servere som dessert eller snacks.

Ingen bursdagsfeiring uten kaker, og det samme gjelder selvfølgelig for sunnere barnebursdager! Om du ønsker en enkel kake med mange variasjonsmuligheter kan vi anbefale vår Kakemix. Med denne kan du blant annet lage saftig gulrotkake, frisk bringebærkake eller klassisk eplekake. Muffins er en vinner i mange barnebursdager, og med vår Bakemix kan du lage ulike typer muffins med utgangspunkt i èn og samme mix. Her kreves få ingredienser og disse er ypperlige for barna å være med på å lage.

Sjokolade og kokos er en uslåelig kombinasjon, og med vår sjokoladekake med kokoskrem har du en sunnere langpannekake som garantert vil forsvinne fort. Har du knapt med tid, kan vi anbefale vår Sjokoladekakemiks som gir deg en nydelig og saftig sjokoladekake på 1-2-3. Glasur kan lages ved å blande 200 g sukkerfri sjokolade med 2 dl oppvarmet kremfløte/kokosmelk, og røre til det har smeltet. Som et alternativ til glasur, kan du kle kaken med vår fløyelsmyke sjokolademousse. Sjokolademoussen kan selvfølgelig også serveres som en egen dessert, kanskje tilsatt friske bær eller revet sjokolade? Husk også at barn fort blir mette, så pass på å dele opp kakene i små kakestykker før servering.

Klassiske hveteboller er en favoritt hos mange, og med denne oppskriften på sunnere boller kan du servere saftige og sukkerfrie hveteboller i bursdagsselskapet.

Ønsker du å servere en forfriskende tørstedrikk kan vi anbefale denne bringebærlemonaden. For en litt syrligere smak, er vår sitronlemonade både frisk og leskende. Styrke og sødme på lemonadene velger du selv ved å justere vannmengden.

Smoothie passer også godt som drikke i barnebursdager. Tilsetter du litt mindre væske enn oppskriften tilsier og heller smoothien i noen ispinneformer har du straks forfriskende smooth-is klar.

Is er alltid populært hos både store og små. Denne friske bringebæriskremen er svært rask og enkel å lage, og blir fort en favoritt på varme dager. Dersom du ønsker en melkefri variant, kan vi anbefale denne lette og friske jordbærsorbeten.

Mer inspirasjon, tips og oppskrifter på sunnere kaker og desserter finner du her.

God bursdagsfeiring!

Les flere artikler »

Hvorfor er resistent stivelse så bra for deg?

juni 28, 2022

FiberFin - Godt for fordøyelsen

Hva er resistent stivelse?

Resistent stivelse er en type karbohydrater som ikke brytes ned i tynntarmen som andre karbohydrater. Den beveger seg helt intakt til tykktarmen, hvor den blir fermentert av tarmbakteriene og omdannes til gunstige fettsyrer som blant annet bidrar til en god bakterieflora i tarmen.

På bakgrunn av dette har resistent stivelse flere egenskaper vanlige karbohydrater ikke har:

 • Den er prebiotisk
 • Den brytes ikke ned til glukose (sukker) og tilfører oss dermed nesten ikke energi
 • Den er klassifisert som fiber
 • Den bidrar til å øke bakteriemengden i tykktarmen
 • Den sørger for at blodsukkeret ditt stiger saktere

La oss ta en titt på de spesifikke oppgavene resistent stivelse hjelper til med i kroppen din og hvorfor de er så viktige. (Les også 5 grunner til at du bør få i deg mer fiber i hverdagen).

Resistent stivelse og blodsukker

Når man spiser resistent stivelse vil man få en langsommere stigning i både blodsukker og insulin, også ved inntak av andre karbohydrater i samme måltid. Dette ble blant annet vist i en studie publisert i tidsskriftet Bioscience, Biotechnology and Biochemistry i 2014.

Blodsukkermåling

Denne studien tok for seg blodsukkerstigning etter inntak av to skiver brød med til sammen 6 g resistent stivelse, mot en kontrollgruppe som spiste brød uten resistent stivelse. Blant de personene som spiste brødskiver som inneholdt resistent stivelse var blodsukkernivået betydelig lavere både etter 30, 60, 90 og 120 minutter enn de som spiste vanlige brødskiver.

Resistent stivelse sørger med andre ord for at blodsukkeret holder seg stabilt over tid, selv når du spiser mat som inneholder mye stivelse/ fine karbohydrater. Andre studier har funnet en bedring i insulinfølsomheten på opptil 50 % ved økt inntak av resistent stivelse over fire uker.

På bakgrunn av lignende resultater godkjente EFSA (European Food Safety Authority) i 2011 følgende helsepåstand: “Å erstatte fordøyelig stivelse med resistent stivelse i et måltid bidrar til å begrense blodsukkerøkningen etter måltidet”.

Resistent stivelse og økt metthetsfølelse

I store deler av verden er overvekt i dag blitt en epidemi. Dette har ført til en økende interesse for forskning på metoder som vil bidra til vektkontroll og forebyggende behandling.

I artikkelen Health Effects of Resistant Starch utgitt av den Britiske Ernæringsstiftelsen i januar 2017 ble et stort utvalg av studier på resistent stivelse gjennomgått. Her ble det blant annet vurdert hvilken effekt resistent stivelse har på metthetsfølelsen.

Ved inntak av resistent stivelse ble det funnet en direkte sammenheng mellom den opplevde følelsen av metthet og mengden resistent stivelse. Det antas å være flere grunner til dette.

En viktig årsak er at resistent stivelse fyller magesekken, og maten beveger seg langsommere over i tynntarmen – noe som gir en økt følelse av metthet. På denne måten bidrar den resistente stivelsen til at du ikke får i deg mer energi enn du behøver- som alltid er et mål med tanke på å holde en sunn kroppsvekt.

I tillegg skiller bukspyttkjertelen ut hormoner som styrer sult og metthet, og ved inntak av resistent stivelse har man sett en økt utskillelse av metthetshormoner. Resistent stivelse sørger samtidig for at glukosen i maten går saktere over i blodbanen, og vi får et mer stabilt blodsukker – som igjen gir en mer langvarig metthetsfølelse.

Resistent stivelse og raskere fettforbrenning

Resistent stivelse har også vist seg å ha en positiv innvirkning på fettforbrenningen.

Fiber reduserer risikoen for fedme og overvekt

Tidsskriftet Critical Reviews in Food Science and Nutrition utga i 2014 en studie som undersøkte effekten resistent stivelse har på energibalansen i kroppen. Denne konkluderte med at mye tyder på at den resistente stivelsen både øker fettforbrenningen og reduserer fettlagrene i kroppen.

Ved en langsommere utskillelse av glukose, vil vi også ha en lavere utskillelse av insulin. Insulin bidrar til økt lagring av fettvev, og et økt inntak av resistent stivelse vil dermed bidra til å holde en sunn vekt.

Ettersom vi både i Norge og resten av verden ser en økt forekomst av livsstilssykdommer knyttet til overvekt og fedme, er økt inntak av resistent stivelse et godt forebyggende tiltak for helsen din.

Resistent stivelse og et styrket immunforsvar

Over 70 % av kroppens immunforsvar sitter i tarmene i form av gode tarmbakterier, og en god tarmflora er dermed avgjørende for å holde seg frisk.

FiberFin - Styrker immunforsvaret

Når den resistente stivelsen fermenteres av tarmbakteriene, produseres det som nevnt gunstige fettsyrer, hvor en av disse – smørsyre – har vist seg å ha spesielt positive effekter på kroppen vår.

Smørsyre styrker nemlig immunforsvaret ved å øke produksjonen av de immunstyrkende cellene våre, samtidig som den forebygger betennelser. I tillegg bidrar smørsyre til å styrke tarmveggen, slik at uvedkomne stoffer ikke så lett trenger ut i blodbanen og skaper problemer.

Dersom du får i deg en god porsjon resistent stivelse daglig, er det med andre ord bidragsytende til et styrket immunforsvar.

Slik får du i deg mer resistent stivelse

Selv om resistent stivelse finnes i en rekke forskjellige matprodukter kan det være vanskelig å vite hvor mye man må spise for å få i seg nok. FiberFin er ren resistent stivelse som vil sørge for alle de helsefremmende fordelene vi har sett på her.

Hvis du baker kan du enkelt tilsette FiberFin i baksten uten at det har noen innvirkning på smak eller utseende. Bland 800 gram hvetemel med 200 gram FiberFin, så har du alltid et blodsukkervennlig mel på lur.

Ellers kan du strø FiberFin over frokostblanding, grøt og yoghurt – eller blande det ut i kald eller varm drikke. Dersom du får servert godsaker når du er på besøk eller jobb, er et lurt triks å blande ut et par teskjeer FiberFin i et glass vann, eller rett i kaffen, slik at du kan nyte desserten uten å få de uønskede svingningene i blodsukkeret.

Kilder

Les flere artikler »

5 grunner til at du bør få i deg mer fiber i hverdagen 

På et eller annet tidspunkt har du helt sikkert fått høre at du bør få i deg mer fiber. Med mindre du er spesielt bevisst på det daglige inntaket ditt, er det sannsynligvis også helt sant. Fiber bidrar til bedre helse på en rekke forskjellige måter.

Fiberrik mat

Hva er fiber?

Men aller først; hva er egentlig fiber? Tidligere har fiber kun vært definert som den spiselige delen av planter vi ikke kan fordøye i tynntarmen. Nå inkluderer definisjonen også oligosakkarider og resistent stivelse.

Fiber deles som oftest inn i følgende to hovedgrupper:

Løselig fiber: Denne fibertypen er vannoppløselig. Løselig fiber senker hastigheten på fordøyelsen og bidrar blant annet til en forlenget metthetsfølelse.

Uløselig fiber: Denne fibertypen er ikke vannoppløselig. Uløselig fiber tiltrekker seg vann og bidrar til en bedret fordøyelse.

Løselig og uløselig fiber har den egenskapen til felles at vi mennesker ikke kan fordøye dem. Det høres kanskje litt rart ut. Hvordan kan noe vi ikke klarer å fordøye være bra for oss? Faktisk er det nettopp denne egenskapen som gjør fiber så gunstig for kroppen.

Nummer 1

Fiber kan bidra til et lavere blodtrykk

Blodtrykk er det trykket blodet som sirkulerer i kroppen vår påfører veggene til blodårene. Som med alt annet i kroppen er balanse alfa og omega, også når det kommer til blodtrykket. Er blodtrykket for lavt, kan det blant annet forårsake kvalme, svimmelhet, en følelse av svakhet og besvimelse.

Måling av blodtrykk

Et for høyt blodtrykk kan på den annen side føre til hjertesykdom, hjerteinfarkt, slag og en rekke andre alvorlige sykdommer. Når blodtrykket ditt er for høyt blir veggene i blodårene presset for hardt. Fiber kan bidra til å redusere dette.

Blodtrykket vårt måles i to tall som viser trykket på blodårene henholdsvis når hjertet trekkes sammen og mellom hjerteslagene. Resultatet av en blodtrykksmåling kan for eksempel vise 120/80.

I en studie fra tidsskriftet British Medical Journal ble det funnet at bare fire uker med høyere inntak av fiber medførte et blodtrykk som var 3,2 % lavere i det øverste tallet, og 4,7 % lavere i det nederste tallet.

Man ser størst effekt av fiber på blodtrykket når man får det i seg fra fullkorn. Å bytte ut fint brød med grovt brød kan derfor være et godt tiltak i hverdagen for å senke blodtrykket ditt.

Nummer 2

Fiber reduserer risikoen for fedme og overvekt

Fedme og overvekt er medvirkende årsak til en rekke helseproblemer. Dersom man er overvektig er risikoen større for at man vil utvikle følgende sykdommer eller lidelser:

 • diabetes type 2
 • høyt blodtrykk
 • hjertesykdommer og slag
 • visse typer kreft
 • søvnapné
 • artrose
 • fettleversykdom
 • leversykdom

Med andre ord er det mange gode grunner til å holde en sunn vekt. Fiber kan bidra positivt til dette. Det er fordi fiber holder seg lenge i kroppen din, og sørger for at du føler deg mett en større del av dagen.

Fiber reduserer risikoen for fedme og overvekt

Når man ser på resultater fra et omfattende utvalg studier viser de alle at et høyt inntak av fiber senker risikoen for å utvikle fedme og overvekt – gjennomsnittlig med hele 30 %. Gode kilder til fiber er blant annet frukt og grønnsaker, og du bør forsøke å få i deg minst to porsjoner om dagen.

Nummer 3

Fiber forebygger mot hjerte- og karsykdommer

I en gjennomgang av 10 forskjellige studier på sammenhengen mellom inntak av fiber og reduksjon i hjerte- og karsykdommer viste det seg også at fiber er svært gunstig.

FiberFin - Godt for hjertet

Over 90.000 menn og 240.000 kvinner har til sammen deltatt i studiene, og resultatet fra dem alle kombinert var at risikoen for hjerte- og karsykdom ble 14 % lavere ved et økt inntak av fiber. Risikoen for død som en følge av disse sykdommene ble redusert med hele 27 %.

Fiber forebygger hjerte- og karsykdommer ved hjelp av flere mekanismer som igangsettes når man har høyt nok fiberinnhold i maten. I tillegg til å redusere blodtrykket, bidrar det til å gi bedre insulinfølsomhet, slik at kroppen og hjernen raskere registrerer at du faktisk er mett.

Den mest beskyttende kilden til fiber for denne typen lidelser er fullkorn. Dette kan du enkelt få i deg ved å spise grovbrød, knekkebrød eller resistent stivelse.

Nummer 4

Fiber reduserer risikoen for diabetes

Allerede i 1980 konkluderte forskere med at et økt inntak av fiber innebærer et lavere blodsukkernivå. I én studie ble det funnet at både gjennomsnittlige kolesterol- og blodsukkerverdier var betydelig lavere når mengden fiber i dietten ble økt med mellom 34 og 38 gram om dagen.

Og siden den gang har funnene som bekrefter konklusjonen bare økt i antall; et høyere inntak av fiber spiller en beskyttende rolle med hensyn til utvikling av diabetes. Det som i tillegg er flott, og kanskje litt overraskende, er at fiber vil redusere risikoen for diabetes helt uavhengig av resten av kostholdet ditt.

Blodsukkermåling

Uansett hvordan du spiser ellers vil det altså virke forebyggende mot diabetes å få i seg nok fiber i hverdagen. Frukt og bær er gode kilder til fiber, og spesielt de med høyt fiberinnhold som epler, bananer, bringebær, mango, guava og appelsiner.

Nummer 5

Fiber kan bidra til å styrke immunforsvaret

Visste du at magesekken, tynntarmen og tykktarmen til sammen er kroppens største organ i immunsystemet? 60 % av lymfocyttene (en type hvit blodcelle som er sterkt bidragsytende til immunforsvaret vårt) befinner seg i magevevet.

Et økende antall studier viser at et forhøyet inntak av løselig, prebiotisk fiber faktisk styrker immunforsvaret i magevevet. I en av disse ble det påvist at med mer fiber i kostholdet økte mengden lymfocytter (T-celler) i magen.

FiberFin - Styrker immunforsvaret

Med tanke på at magen vår utgjør en så stor del av immunforsvaret er dette nok en god grunn til å spise mer fiber. Dette vil styrke kroppen din, og kan bidra til at du sjeldnere blir smittet av sykdommer som forkjølelse og influensa.

Hvor mye fiber trenger du?

Så, hvor mye fiber trenger du egentlig? Et sunt daglig inntak av fiber anbefales som følger av Helsedirektoratet:

 • 25 gram fiber hos kvinner
 • 35 gram fiber hos menn

25 gram fiber får du i deg ved å spise:

 • 2 mellomtykke skiver med 100% grovt brød (full sirkel på grovhetsskalaen)
 • 100 gram bringebær

35 gram fiber får du i deg ved å i tillegg spise:

 • 2 grove knekkebrød
 • 1 eple

Kilder og videre lesing (engelsk)

Les flere artikler »

6 fantastiske fakta om FiberFin

juni 20, 2022

FiberFin

Nummer 1

FiberFin er resistent stivelse

Når du kjøper en boks FiberFin på butikken, tar du med deg den mest konsentrerte kilden til resistent stivelse som finnes hjem. Er dette noe å juble over? Det synes definitivt vi. Resistent stivelse har nemlig en rekke fordeler som bidrar til at du får en bedret helse. (Les hvorfor resistent stivelse er så bra for deg)

Resistent stivelse er en type karbohydrat som ikke fordøyes i tynntarmen. Det betyr at selv om resistent stivelse klassifiseres som karbohydrater oppfører det seg som fiber. Fiber er bidragsytende til kroppsfunksjoner som både gjør deg sterkere og sunnere.

FiberFin beveger seg altså videre til tykktarmen helt uten å fordøyes, slik fiber gjør, og det er også her det begynner å gjøre underverker for kroppen din.

Sunn krpåå
Nummer 2

FiberFin bidrar til et mer stabilt blodsukker

Dersom du kombinerer FiberFin med andre karbohydrater i kostholdet, vil den resistente stivelsen bidra til å holde blodsukkeret ditt mer stabilt. Altså gjør FiberFin det mulig for deg å spise både kaker og dessert – egentlig alt som inneholder mange raske eller tomme karbohydrater – uten å få uønskede svingninger i blodsukkeret.

Dette understrekes også av de siste studiene som er gjort på hva slags innvirkning resistent stivelse har på blodsukkeret. Store blodsukkersvingninger er lite gunstig.

Blodsukkerstigning etter karbohydratiskt måltid

Dersom du ønsker en stabil energibalanse gjennom hele dagen, er FiberFin et flott tilskudd. Spis det gjerne sammen med annen mat slik at du får mest mulig ut av denne helsefordelen og holder blodsukkeret i sjakk etter hvert måltid.

Nummer 3

FiberFin sørger for en sunnere bakterieflora i magen

Det er ikke bare blodsukkeret ditt som drar nytte av et daglig inntak av FiberFin. Fordi resistent stivelse oppfører seg som fiber har det store helsefremmende fordeler også med hensyn til tarmfloraen din.

Visste du at fordøyelsessystemet faktisk er kroppens største organ i immunforsvaret? Da er det selvfølgelig viktig med et sunt og sterkt tarmsystem for at du skal holde deg frisk og rask. Et viktig aspekt her er hvor mange hvite blodceller (lymfocytter) som befinner seg i tarmene.

Forskning har vist at resistent stivelse bidrar til å øke mengden hvite blodceller i tykktarmen. Altså vil FiberFin hjelpe til med å styrke immunforsvaret ditt. Når flere lymfocytter kan ta et tak for helsen din vil du være bedre rustet til å takle infeksjonssykdommer som forkjølelse og influensa.

Styrking av immunforsvaret

En sunn bakterieflora i tarmen henger også direkte sammen med en god fordøyelse. Dette er viktig for å holde energinivået balansert gjennom dagen, og FiberFin vil bidra til nettopp dette.

Nummer 4

FiberFin gjør det enkelt å spise nok fiber i hverdagen

Hvis du spiser litt FiberFin hver dag, blir det enklere å få i seg tilstrekkelig mengde fiber. (Les 5 grunner til at du bør få i deg mer fiber i hverdagen ) FiberFin inneholder 48 gram fiber per 100 gram. Med tanke på at du ikke trenger mer enn mellom 25-35 gram med fiber hver dag, kan FiberFin bidra med en god porsjon av Helsedirektoratets daglige anbefalte inntak. Du kan strø FiberFin over frokostblandingen, grøten eller yoghurten – eller blande det ut i kald eller varm drikke.

FiberFin blandet med granola
Nummer 5

FiberFin trengs bare i små mengder for store helsefordeler

Det kan være vanskelig å få i seg nok sunne råvarer til å dekke energiinntaket du trenger med næringsstoffer som er bra for deg. Heldigvis er det ikke sånn med FiberFin. Stivelse veier nemlig forholdsvis mye i forhold til volumet. Én spiseskje FiberFin gir hele 6 gram fiber, og er en enkel måte å øke fiberinntaket i kosten på.

Husk også på at man får i seg fiber fra grønnsaker, grovbrød og frukt. Det betyr at det holder med bare en liten mengde FiberFin for å supplere maten du allerede spiser. Dersom du tilsetter 1 spiseskje til måltidene dine har du gjort kroppen din en stor tjeneste med hensyn til daglig inntak av fiber.

Nummer 6

FiberFin gjør baksten din sunnere

Er du glad i å bake? Dessverre er kaker og annen bakst sjeldent spesielt bra for kroppen. Her får du i deg mange tomme kalorier og karbohydrater som får blodsukkeret ditt til å skyte til værs. Heldigvis går det an å få i både pose og sekk ved å tilsette litt FiberFin til baksten.

Dersom du blander 800 gram hvetemel med 200 gram FiberFin vil du sørge for en jevn blodsukkerstigning etter du har spist baksten din. Hvis du i tillegg erstatter litt av sukkeret i oppskriften med Sukrin har du gjort kaken eller desserten en hel del sunnere.

Den resistente stivelsen vil da sørge for to svært positive gevinster. Først og fremst vil du føle deg mettere med mindre kake. Insulinfølsomheten din styrkes nemlig når du spiser fiber, noe som vil bidra til økt metthetsfølelse. For det andre sørger FiberFin for at opptak av sukkeret i baksten forsinkes ut til blodbanen, og vi får en mer langvarig energi.

Gjør helsen din en tjeneste og få i deg mer resistent stivelse på daglig basis. FiberFin kan kjøpes i helsekostbutikker over hele landet.

Fiberfin i bakst

Les flere artikler »

Grill litt sunnere

Sommer er utetid, og vi er mange som elsker å samle familie og venner til et godt måltid utendørs. Det er lite som slår en god grillfest, både med tanke på det sosiale, og ikke minst all den deilige maten vi kan nyte.

Grillfesten kan enkelt gjøres til en fest for kroppen også, med påfyll av fargerike grønnsaker, smakfulle kjøtt- eller fiskeretter og søte fristelser. Har du eller noen av gjestene dine spesielle kostholdsønsker eller behov, kan du ved hjelp av produktene våre fortsatt kose deg på en god og enkel måte. Her er noen tips:

Focaccia

Sunt og lettvint

Med vår brødmiks Fiberbrød kan du raskt og enkelt lage dine egne lavkarbo og glutenfrie hamburger– eller pølsebrød, fulle av fiber og god smak. Miksen kan også brukes til å lage sunnere focaccia, eller hva med hvitløksbaguetter? Her er det bare fantasien som setter grenser!

Sukkerfritt grilltilbehør

Mye av grilltilbehøret kan forberedes på forhånd. Vi har oppskrifter på både hummus og karamellisert løk. Salater kan lages og varieres i det uendelige, og husk at i dressinger der det skal brukes sukker eller honning, kan du enkelt bytte ut med våre ulike søtninger.

En god barbequesaus er et must, både for å smaksette det du legger på grillen, men også til bruk som dip. Sausene du kan kjøpe på butikken er ofte fulle av sukker, men ved hjelp av våre søtninger, kan du lage en hjemmelaget variant som er minst like god.

For å skape enda mer variasjon i det du serverer: Hva med å lage en smakfull pai med fetaost og spinat? Den er enkel å lage, og med FiberFin i bunnen er den både mettende, og gir et godt tilskudd av fiber, uten at det går ut over smaken.

En søt avslutning

Du kan også lage en søt pai om du ønsker det. En frisk sitronpai blir aldri feil, og denne passer perfekt som dessert på grillfesten.

Gå gjerne inn på oppskriftssiden vår og finn inspirasjon og oppskrifter til mange flere fristende desserter.

Godt drikke uten sukker

Godt drikke hører også med. Det er raskt og enkelt å lage en superfrisk bringebærlemonade. I tillegg vil vi også sterkt anbefale vår versjon av Strawberry daiquiri! Den kan lages både med og uten alkohol, og passer derfor til alle.

Med disse gode tipsene ønsker vi alle en herlig sommer!

Les flere artikler »