Hvorfor er resistent stivelse så bra for deg?

FiberFin - Godt for fordøyelsen

Hva er resistent stivelse?

Resistent stivelse er en type karbohydrater som ikke brytes ned i tynntarmen som andre karbohydrater. Den beveger seg helt intakt til tykktarmen, hvor den blir fermentert av tarmbakteriene og omdannes til gunstige fettsyrer som blant annet bidrar til en god bakterieflora i tarmen.

På bakgrunn av dette har resistent stivelse flere egenskaper vanlige karbohydrater ikke har:

  • Den er prebiotisk
  • Den brytes ikke ned til glukose (sukker) og tilfører oss dermed nesten ikke energi
  • Den er klassifisert som fiber
  • Den bidrar til å øke bakteriemengden i tykktarmen
  • Den sørger for at blodsukkeret ditt stiger saktere

La oss ta en titt på de spesifikke oppgavene resistent stivelse hjelper til med i kroppen din og hvorfor de er så viktige. (Les også 5 grunner til at du bør få i deg mer fiber i hverdagen).

Resistent stivelse og blodsukker

Når man spiser resistent stivelse vil man få en langsommere stigning i både blodsukker og insulin, også ved inntak av andre karbohydrater i samme måltid. Dette ble blant annet vist i en studie publisert i tidsskriftet Bioscience, Biotechnology and Biochemistry i 2014.

Blodsukkermåling

Denne studien tok for seg blodsukkerstigning etter inntak av to skiver brød med til sammen 6 g resistent stivelse, mot en kontrollgruppe som spiste brød uten resistent stivelse. Blant de personene som spiste brødskiver som inneholdt resistent stivelse var blodsukkernivået betydelig lavere både etter 30, 60, 90 og 120 minutter enn de som spiste vanlige brødskiver.

Resistent stivelse sørger med andre ord for at blodsukkeret holder seg stabilt over tid, selv når du spiser mat som inneholder mye stivelse/ fine karbohydrater. Andre studier har funnet en bedring i insulinfølsomheten på opptil 50 % ved økt inntak av resistent stivelse over fire uker.

På bakgrunn av lignende resultater godkjente EFSA (European Food Safety Authority) i 2011 følgende helsepåstand: “Å erstatte fordøyelig stivelse med resistent stivelse i et måltid bidrar til å begrense blodsukkerøkningen etter måltidet”.

Resistent stivelse og økt metthetsfølelse

I store deler av verden er overvekt i dag blitt en epidemi. Dette har ført til en økende interesse for forskning på metoder som vil bidra til vektkontroll og forebyggende behandling.

I artikkelen Health Effects of Resistant Starch utgitt av den Britiske Ernæringsstiftelsen i januar 2017 ble et stort utvalg av studier på resistent stivelse gjennomgått. Her ble det blant annet vurdert hvilken effekt resistent stivelse har på metthetsfølelsen.

Ved inntak av resistent stivelse ble det funnet en direkte sammenheng mellom den opplevde følelsen av metthet og mengden resistent stivelse. Det antas å være flere grunner til dette.

En viktig årsak er at resistent stivelse fyller magesekken, og maten beveger seg langsommere over i tynntarmen – noe som gir en økt følelse av metthet. På denne måten bidrar den resistente stivelsen til at du ikke får i deg mer energi enn du behøver- som alltid er et mål med tanke på å holde en sunn kroppsvekt.

I tillegg skiller bukspyttkjertelen ut hormoner som styrer sult og metthet, og ved inntak av resistent stivelse har man sett en økt utskillelse av metthetshormoner. Resistent stivelse sørger samtidig for at glukosen i maten går saktere over i blodbanen, og vi får et mer stabilt blodsukker – som igjen gir en mer langvarig metthetsfølelse.

Resistent stivelse og raskere fettforbrenning

Resistent stivelse har også vist seg å ha en positiv innvirkning på fettforbrenningen.

Fiber reduserer risikoen for fedme og overvekt

Tidsskriftet Critical Reviews in Food Science and Nutrition utga i 2014 en studie som undersøkte effekten resistent stivelse har på energibalansen i kroppen. Denne konkluderte med at mye tyder på at den resistente stivelsen både øker fettforbrenningen og reduserer fettlagrene i kroppen.

Ved en langsommere utskillelse av glukose, vil vi også ha en lavere utskillelse av insulin. Insulin bidrar til økt lagring av fettvev, og et økt inntak av resistent stivelse vil dermed bidra til å holde en sunn vekt.

Ettersom vi både i Norge og resten av verden ser en økt forekomst av livsstilssykdommer knyttet til overvekt og fedme, er økt inntak av resistent stivelse et godt forebyggende tiltak for helsen din.

Resistent stivelse og et styrket immunforsvar

Over 70 % av kroppens immunforsvar sitter i tarmene i form av gode tarmbakterier, og en god tarmflora er dermed avgjørende for å holde seg frisk.

FiberFin - Styrker immunforsvaret

Når den resistente stivelsen fermenteres av tarmbakteriene, produseres det som nevnt gunstige fettsyrer, hvor en av disse – smørsyre – har vist seg å ha spesielt positive effekter på kroppen vår.

Smørsyre styrker nemlig immunforsvaret ved å øke produksjonen av de immunstyrkende cellene våre, samtidig som den forebygger betennelser. I tillegg bidrar smørsyre til å styrke tarmveggen, slik at uvedkomne stoffer ikke så lett trenger ut i blodbanen og skaper problemer.

Dersom du får i deg en god porsjon resistent stivelse daglig, er det med andre ord bidragsytende til et styrket immunforsvar.

Slik får du i deg mer resistent stivelse

Selv om resistent stivelse finnes i en rekke forskjellige matprodukter kan det være vanskelig å vite hvor mye man må spise for å få i seg nok. FiberFin er ren resistent stivelse som vil sørge for alle de helsefremmende fordelene vi har sett på her.

Hvis du baker kan du enkelt tilsette FiberFin i baksten uten at det har noen innvirkning på smak eller utseende. Bland 800 gram hvetemel med 200 gram FiberFin, så har du alltid et blodsukkervennlig mel på lur.

Ellers kan du strø FiberFin over frokostblanding, grøt og yoghurt - eller blande det ut i kald eller varm drikke. Dersom du får servert godsaker når du er på besøk eller jobb, er et lurt triks å blande ut et par teskjeer FiberFin i et glass vann, eller rett i kaffen, slik at du kan nyte desserten uten å få de uønskede svingningene i blodsukkeret.

Kilder

Les flere artikler »