Slik får du gode vaner som varer

Hvis du virkelig ønsker fremgang og resultater, er kontinuitet det viktigste nøkkelordet. Den treningsformen som gir best resultat, er den treningsformen du trives med, og som passer inn i din hverdag. Det kostholdet som gir best resultat, er det som inneholder mat du liker, og som er så overkommelig å lage at du har lyst til å lage den ofte. Start i det små, og skap varige vaner.

Tenk over hverdagen din. Hva ønsker du å forandre? Hvilke små grep er overkommelig for deg? Start med én eller to vaner som du virkelig tror du kan holde på, og hold deg til disse helt til de er godt innarbeidet. Får du det ikke til? Da kan du heller bytte dem ut, og velge noen andre vaner som det er lettere for deg å holde.

Hva er dine store svakheter? Unn deg det du er virkelig sugen på en gang iblant, og finn sunnere varianter i hverdagen. Det å finne sunnere alternativer som kan stoppe det verste suget, er et knep som vil spare deg for mye pine, og minske risikoen for at du sprekker altfor tidlig. Her er noen konkrete forslag fra oss:

Sjokolade er en svakhet for mange. Men sjokolade i seg selv er egentlig ikke så usunt – det er alt sukkeret som følger med som ikke er heldig for kroppen. Sukrin Milk chocolate er uten tilsatt sukker, og har det laveste kaloriinnholdet på markedet. Samtidig har sjokoladen en fløyelsmyk konsistens og en bemerkelsesverdig fyldig munnfølelse. Hvis du foretrekker mørk sjokolade, er Sukrin Dark chocolate et glimrende valg. Den finnes i fire ulike varianter, og har ned til 3 % karbohydrat.

Mange synes det er himmelsk godt med et glass kald sjokolademelk eller en varm kopp kakao. Bruk Sukrin Chocolate drink – den legger bare til 6 kalorier per glass/kopp, og inneholder ikke noe sukker.

Lær deg å lese næringsdeklarasjoner. Finn ut hva som er viktig for deg, og les på produktene hva de faktisk inneholder. Ønsker du et stabilt blodsukker bør du f.eks. holde mengden karbohydrat/sukkerarter så lavt som mulig. Vær oppmerksom på at sukker ofte skjules ved å bruke andre ord, f.eks. fruktsukker, druesukker, fruktose, eplejuicekonsentrat med flere. Og husk at «sukkerfritt» ikke alltid er det det lover. Mange sukkerfrie produkter bruker maltitol, kokosblomstsukker eller andre søtstoffer som faktisk ikke er så mye bedre enn vanlig sukker.

Vær mye i bevegelse. Husk at det å bryte opp stillesittingen jevnlig er viktigere enn hva du gjør når du ikke sitter stille. Om du foretrekker en gåtur, hus-/hagearbeid, dansing, styrketrening, lek med barna, jogging eller annen form for bevegelse spiller egentlig ikke så stor rolle, bare du begrenser tiden du sitter helt stille. Tenk bevegelse fremfor tradisjonell trening – all fysisk bevegelse er godt for kroppen. Finn noe som passer deg.

Les flere artikler »