Hva er det beste glutenfrie melet for deg?

Alle våre mel er glutenfrie. Det vil si at de ikke har den samme bindende effekten som glutenholdige mel. Dersom du erstatter mer enn ca. 20 % av glutenholdig mel med et av disse melene, må du samtidig tilsette noe som har en bindende effekt, som f.eks. fiberhusk, johannesbrødkjernemel e.l. Vi anbefaler å bruke oppskrifter som er laget for glutenfrie mel.

Mandelmel

Mandelmel 400 g

Vekt: 1 dl veier 45 g

Spesielle egenskaper: Hele 51 % protein. Høyt innhold av bl.a. magnesium, B-vitamin og sink.

Bruk: Alle steder hvor du bruker mel, kan du erstatte deler av dette med Mandelmel for å øke proteininnholdet. I gjærbakst kan du erstatte 10-20 % av hvetemelet med Mandelmel. Du bør da øke væskemengden med ca. 5-10 %. Du kan også bruke Mandelmel som et proteintilskudd i smoothies, grøt og lignende.

Merk: Hvis du bruker mye Mandelmel i baksten kan den få en svak smak av marsipan.

Tips: Hvis du blander 90 g Mandelmel med 50 g SukrinMelis og to eggehviter, får du en sukkerfri og svært kalorifattig marsipan.

Under kan du se innholdet av noen vitaminer og mineraler i Mandelmel sammenliknet med innholdet i Hvetemel, både sammalt og siktet:

Søylene viser hvor stor del av dagsbehovet 100 g mel dekker.

Sesam-mel

Sesam-mel 250 g

Vekt: 1 dl veier 35 g

Spesielle egenskaper: Nøytral smak som passer i det meste. Kun 6 % karbohydrat – hele 46 % protein. Høyt innhold av bl.a. magnesium, jern og sink.

Bruk: Sesam-mel har en nøytral, mild og nøtteaktig aroma. Det passer svært godt til kjeks, kaker, brød, pizza og lignende. I gjærbakst kan du erstatte 10-20 % av hvetemelet med Sesam-mel. Du bør da øke væskemengden med ca. 5-10 %. Sesam-mel brukes på samme måte som Mandelmel, og er et svært godt alternativ til dette. Sesam-mel er også velegnet i hummus og til panering.

Merk: 100 g Sesam-mel inneholder 810 mg magnesium (231 % av anbefalt daglig inntak), 390 mg kalsium (49 % av anbefalt daglig inntak), 12 mg sink (133 % av anbefalt daglig inntak) og 10 mg jern (110 % av anbefalt daglig inntak).

Tips: Sesam-mel og kakao utgjør en spesielt god kombinasjon i bakverk.

SunFlour

SunFlour 400 g

Vekt: 1 dl veier 48 g

Spesielle egenskaper: Et helt unikt bra næringsinnhold, med under 2 % karbohydrater og 44 % protein. Uten allergener.

Bruk: SunFlour har en smak som egner seg best i ulik brødbakst, pai, pizzabunn, knekkebrød o.l. I gjærbakst kan du erstatte 10-20 % av hvetemelet med SunFlour. Du bør da øke væskemengden med ca. 10 %.

Merk: SunFlour har en egensmak som kan være litt vanskelig å bruke i søtbakst. Klorofyllet som finnes naturlig i solsikkekjerner kan noen ganger reagere med bakepulver/natron, og gi baksten en grønnaktig fargetone. Dette har ingenting å si for smak eller kvalitet.

Tips: Du kan også strø SunFlour over frokostblandingen eller røre ut i smoothies og andre drikker for å øke protein- og fiberinnholdet.

Havrefiber

Havrefiber 300 g

Vekt: 1 dl veier 22 g

Spesielle egenskaper: Rent fiber som ikke inneholder noen karbohydrater – samtidig som det er hvitt og fint, med luftig konsistens.

Bruk: Erstatt 10 % av melet du bruker med Havrefiber for å øke mengden fiber og redusere mengden karbohydrat. Melet har en helt nøytral smak, som ikke preger maten. Du kan også tilsette 1/2 – 1 ts Havrefiber i yoghurt, smoothies o.l.

Merk: Havrefiber er veldig voluminøst. Om du har en oppskrift der mengden mel er oppgitt i gram, og du f.eks. skal erstatte 40 g mel, bør du bare bruke 20 g Havrefiber. Dersom oppskriften oppgir mengden mel i desiliter kan du bytte likt; 1 dl mel mot 1 dl Havrefiber. 

Tips: Havrefiber suger til seg mye væske. Følg med på konsistensen, og tilsett litt mer væske hvis du opplever at deigen eller røra blir for kompakt.

Kokosmel

Kokosmel 400 g

Vekt: 1 dl veier 45 g

Spesielle egenskaper: Søtlig smak, så du kan redusere litt på søtningen når du bruker Kokosmel. Inneholder hele 40 % fiber.

Bruk: Erstatt opptil 25 % av hvetemelet i tradisjonelle bakeoppskrifter med Kokosmel for å få en god reduksjon av karbohydrater, og samtidig et solid fibertilskudd. Du kan også bytte ut andre glutenfrie meltyper med Kokosmel. I utgangspunktet kan du da erstatte 100 %, men vi anbefaler å bruke Kokosmel i kombinasjon med andre meltyper for best mulig resultat. Kokosmel kan også brukes for å øke fiberinnholdet i smoothies, grøt o.l.

Merk: Kokosmel har en markant kokosaroma som vil prege det du lager. Siden Kokosmel er spesielt fiberrikt, suger det til seg mer væske enn de fleste andre meltyper. Derfor kan du redusere mengden Kokosmel til ca. 1/3 av det som er oppgitt av annet mel. Det er også mulig at du må tilsette litt ekstra væske – prøv deg frem til du finner ønsket konsistens. Det anbefales å tilsette ekstra egg i bakverk hvor du bruker en stor andel Kokosmel. Legg til ett egg per 30 g Kokosmel.

Tips: Kokosmel blir ofte brukt sammen med proteinpulver i bakst, da disse to ingrediensene utfyller hverandre svært godt ernæringsmessig.

FiberFin

Fiberfin 400 g

Vekt: 1 dl veier 55 g

Spesielle egenskaper: Hvitt fint mel som inneholder et spesielt gunstig fiber i form av resistent stivelse. Det er et løselig fiber som virker prebiotisk, det vil si at det øker veksten og aktiviteten til de gode bakteriene i tarmen, og hjelper dem med å bekjempe skadelige bakterier.

Bruk: Bytt ut 10 – 20 % av melet du bruker med FiberFin, så blir baksten mer fiberrik enn ekstra grovt brød, mens den fortsatt er like lys og luftig. Du kan også tilsette FiberFin i smoothies, grøt og lignende.

Merk: FiberFin er et fibertilskudd som er ment til å brukes sammen med annet mel. 10 – 20 % er nok til å gjøre baksten tilstrekkelig fiberrik.

Tips: Bruk FiberFin som et kosttilskudd ved å røre det ut i melk/juice, eller strø det over grøten eller frokostblandingen.

Finmalte mandler

Finmalte Mandler 400 g

Vekt: 1 dl veier 38 g

Spesielle egenskaper: Mandler som er skåldet og malt. Et produkt som gjør det lettere å bruke mandler i bakst og matlaging, siden halve jobben allerede er gjort.

Bruk: Finmalte mandler er perfekt å bruke til å lage marsipan, makroner, biscotti, konfektkaker og annen bakst. Det egner seg også svært godt til panering og gratinering.

Merk: Finmalte mandler vil gi en kompakt og saftig konsistens på baksten. Hvis du ønsker er luftigere resultat, kan det være lurt å bruke fettredusert Mandelmel.

Tips: Bland 180 g Finmalte mandler sammen med 50 g SukrinMelis og 2 eggehviter, og du får en nydelig sukkerfri marsipan.

Sammenlikning av ulike meltyper

per 100 g Hvetemel Havrefiber SunFlour Sesam-mel Kokosmel Mandelmel
Energi (kcal) 352 200 347 416 354 366
Fett 2 0 13 20 14 10
Karbohydrater 70 0 2 6 18 11
Kostfiber 3 98 25 15 40 13
Protein 11 0 44 46 19 51