Ofte Stilte Spørsmål om Sukrin

Er Sukrin naturlig?

Ja, Erythritol (Sukrin) finnes naturlig i bl.a. pærer, druer, meloner og sopp, og har således blitt spist av oss mennesker i lang tid. I tillegg finnes det i fermenterte matvarerer, som ost, vin og soyasaus.

Er Sukrin det samme som Splenda (sukralose) eller aspartam?

Nei. Splenda og aspartam forekommer ikke i noen planter eller frukter, og er ikke naturlige. De er laboratorie-fremstilte stoffer som er flere hundre ganger så søte som sukker. De er så søte at det må tilsettes et kaloriholdig fyllstoff, vanligvis maltodextrin eller dextrose, for at det skal kunne brukes i hverdagen. Sukrin brukes i sin rene form.

Er Sukrin det samme som fruktose/fruktsukker?

Nei. Fruktose er en sukkerart med 400 kalorier per 100 gram, akkurat som vanlig sukker (sukrose). Sukrin er ikke en sukkerart og har 0 kalorier.

Er Sukrin karbohydrater?

Både ja og nei. Sukrin regnes som et karbohydrat, men oppfører seg ikke som andre karbohydrater som sukker eller stivelse. Sukrin blir ikke benyttet som energi i kroppen, men utskilles ubrukt gjennom urinen. Du trenger derfor ikke regne med Sukrin når du teller karbohydrater. Dette gjør Sukrin velegnet ved lavkarbokosthold, og for alle som vil unngå unødvendige karbohydrater.

Hvorfor kan Sukrin gi en kald følelse i munnen?

Enkelte ganger kan du oppleve en «kald» følelse når du spiser Sukrin. Dette skjer i munnen når Sukrinkrystallene smelter på tungen. Når kornene smelter vil tungen føles litt kaldere en liten stund. Dette er helt ufarlig, og denne type kjølende effekt kjenner man også fra Xylitol og menthol.

Er det trygt å spise Sukrin under svangerskap og amming?

Ut fra alt vi vet om Sukrin, og som er dokumentert bla. på denne siden: Sukrin – vitenskapelige-studier vet vi at Sukrin passerer gjennom fordøyelses-systemet så å si fullstendig uten å bli tatt opp av kroppen. Det har derfor svært liten til ingen innvirkning på blodsukkeret eller kroppen for øvrig. Ut fra det kan vi trygt anbefale Sukrin til gravide og ammende.

Er Sukrin trygt om man har candidaoverfølsomhet?

Ja. Candidasoppen kan ikke nyttiggjøre seg av Sukrin.

Er Sukrin trygt om man har fruktosemalabsorpsjon?

Ja. Sukrin inneholder ikke fruktose, og blir heller ikke omdannet til fruktose på noen måte i kroppen.

Hvordan blir Sukrin fremstilt?

Sukrin fremstilles gjennom en gjæringsprosess der man tar utgangspunkt i glukose (druesukker). Glukosen tilsettes en naturlig mikroorganisme og gjæringen begynner. Resultatet av denne prosessen filtreres, renses og krystalliseres til små korn. Krystallene vaskes på nytt og tørkes med varmluft. Deretter siles krystallene slik at de som har riktig størrelse kan pakkes i poser og er klare for salg. Det brukes ingen kjemikalier i noe ledd av prosessen, og råstoffene er garantert GMO-frie. Selve gjæringsprosessen er samme prosess som vin, ost og yoghurt går gjennom, og er helt naturlig.

Hva er råmaterialet som brukes for å fremstille Sukrin?

Sukrin fremstilles ved gjæring av glukosesirup fra GMO-fri mais, dyrket i Tyskland og Frankrike. Produktet gjennomgår flere naturlige rensingstrinn, og vi kan utelukke at det finnes påviselige mengder av den opprinnelige råvaren til stede i sluttproduktet.

Kan det være rester av sprøytemidler i Sukrin?

Maisen som brukes testes regelmessig for sprøytemiddelrester i henhold til kommisjonsforordning (EU) nr. 396/2005. Basert på disse testene og på produksjonsprosessen kan vi utelukke at sluttproduktet inneholder spor av disse plantevernmidlene.

Er Sukrin godkjent i Norge?

Ja, Sukrin (Erythritol) ble godkjent for EU (og Norge) sommeren 2006 etter en grundig vurdering. Det har vært på markedet i Japan siden 1990 og i USA siden 1997.

Hvor mange kalorier har Sukrin?

Sukrin har 0 kalorier. Til sammenligning har vanlig sukker (sukrose) 400 kalorier pr 100g. Kalorier er betegnelsen på hvor mye energi en matvare gir kroppen når den forbrennes. Når vi får i oss flere kalorier enn vi bruker, blir overskuddet lagret som fett.

Hva er sukkeralkoholer?

Sukkeralkoholer er en gruppe stoffer som opptrer i naturen. Kjemisk sett har de likheter med både sukker og alkohol, men på tross av navnet, er de ingen av delene. Sukrin er basert på en sukkeralkohol som heter Erythritol.

Hvordan er Sukrin forskjellig fra andre sukkeralkoholer.

Kroppen behandler Sukrin annerledes enn de andre sukkeralkoholene (xylitol, maltitol, sorbitol etc). Sukrin er den minste sukkeralkoholen vi kjenner, og blir tatt opp nesten fullstendig (90 %) i tynntarmen, og skilt ut uforandret. De andre sukkeralkoholene er større, og blir bare delvis absorbert i tynntarmen. De går derfor videre til tykktarmen, hvor de brytes ned av bakterier som produserer fettsyrer og gasser. Disse fettsyrene tas opp i kroppen som energi. I tillegg trekkes vann ut til tarmen (pga. osmotisk trykk), noe som kan føre til løs mage. Sukrin skiller seg altså fra de andre sukkeralkoholene ved at det hverken gir energi eller mageubehag ved normal bruk.

Hva er holdbarheten på Sukrin?

Sukrin er merket med en «best før»-dato som er 3 år etter produksjon. I praksis har Sukrin tilnærmet ubegrenset holdbarhet, akkurat som vanlig sukker.

Kan jeg være helt sikker på at Sukrin er trygt å bruke?

En kritisk og grundig gjennomgang av alle forhold rundt Sukrin ble foretatt i 1998. Intet negativt ble funnet. Her er konklusjonen på den 36 sider lange rapporten:

«Den store mengden publisert data støtter konklusjonen om at inntaket av erytritol ikke antas å forårsake ugunstige effekter i mennesker under forholdene av dets tiltenkte bruk i mat. De tilgjengelige studiene illustrerer at erytritol lett absorberes, ikke blir systematisk metabolisert i kroppen, og skilles raskt og uendret ut i urinen. Videre opptrer erytritol naturlig i kroppen og i kostholdet. Både toksikologiske og kliniske studier gjennomført på dyr viste konsekvent erytritolens sikkerhet, selv når det spises på daglig basis i store mengder. Basert på alle funn om sikkerhet rundt erytritol konkluderes det med at erytritol er sikker i dets tiltenkte bruk i mat.» (oversatt til norsk fra Food and Chemical Toxicology 36 (1998) 1139-1174)

Er Sukrin lov å spise om man følger jødiske eller islamske spiseregler?

Ja, Sukrin er sertifisert Kosher og Halal.

Hvordan er Sukrin bygget opp?

Sukrin er et 4-karbons lineært sukkeralkohol. Den kjemiske formelen er C4H10O4 For mer detaljer om studier som er gjort på Sukrin, se vår referanseside.