Resistent stivelse, et naturlig fiber

FiberFin er maisstivelse fra en spesiell australsk maisplante som er dyrket frem gjennom mange år (ikke GMO), og inneholder 80 % amylosestivelse. Dette er en form for stivelse som fordøyelses-enzymene i kroppen har vanskeligere for å bryte ned.

Vanlig stivelse brytes ned til druesukker i kroppen, og brukes som energi. Resistent stivelse er stivelse som ikke fordøyes på vanlig måte, men oppfører seg som kostfiber. Det har blitt spist av oss mennesker i tusener av år gjennom matvarer som bl.a. bønner og linser.

Forskere over hele verden har nå fått øynene opp for dette spesielle fiberet og de gunstige helsevirkninger det har. En spiseskje FiberFin gir 6 gram fiber, og er en enkel måte å øke fiberinntaket i kosten på.

Her kan du lese en god engelsk oversikts-artikkel om resistent stivelse: The definitive guide to resistant starch

Hvordan bruke FiberFin?

Som kosttilskudd:

Alle helsefordelene med FiberFin får du først når du inntar produktet hver dag. Prøv FiberFin over frokostblandingen, eller bland den i juice eller melk. En spiseskje FiberFin gir hele 6 gram resistent stivelse.

Ved baking:

Alle steder hvor du bruker mel, kan du også bruke FiberFin. Bare bytt ut 10-20 % av melet med FiberFin. Smak og utseende blir som før! Bytter du for eksempel ut 7 % av melet i en pizzaoppskrift, vil fiberinnholdet bli like høyt som i grovbrød. I tillegg blir deigen lettere å jobbe med.

FiberfinForskning på FiberFin

Det er blitt publisert en rekke studier som bekrefter de positive helseegenskapene til FiberFin. Her er noen av helsefordelene som blir dokumentert:

  • positiv effekt når det gjelder vektkontroll (økt metthet, økt fettforbrenning og økt insulinfølsomhet)
  • redusert blodsukkerbelastning (GI/GB) når FiberFin erstatter annet mel
  • lavere blodsukker- og insulinutslag på neste måltid
  • positiv effekt for tarmsystemet, herunder produksjon av gunstige kortkjedede fettsyrer, lavere pH og lavere konsentrasjoner av ammoniakk
  • redusert varighet og alvorlighetsgrad av diaré hos voksne og barn når de fikk FiberFin i næringsdrikker

Les studiene

Resistent stivelse forbedrer insulinfølsomhet:

Insulin-sensitizing effects of dietary resistant starch and effects on skeletal muscle and adipose tissue metabolism

Resistant starch improves insulin sensitivity in metabolic syndrome.

Resistant Starch from High-Amylose Maize Increases Insulin Sensitivity in Overweight and Obese Men.

Resistent stivelse senker insulin og glukose nivå etter måltider:

Consumption of both resistant starch and beta-glucan improves postprandial plasma glucose and insulin in women.

Resistant starch: the effect on postprandial glycemia, hormonal response, and satiety.

Resistent stivelse kan forbedre folkehelsen:

Resistant Starch: Promise for Improving Human Health.

Resistent stivelse og energibalanse – effekt på vekttap og vedlikehold:

Resistant starch and energy balance: impact on weight loss and maintenance.