Sunne oppskrifter

Her finner du oppskrifter på sunnere kaker, desserter og mellommåltider. Alle oppskriftene er testet av oss.
Se også vår facebookside for flere oppskrifter fra kunder og bloggere.

Les mer om kriteriene vi bruker for å dele oppskrifter inn i kategoriene Lavkalori/Lavkarbo/Proteinrik.

Julekake

Julekake

En av julens mange gleder. Nydelig med smør og brunost på.

Ingredienser

70 g smør
3,5 dl melk
½ pakke gjær (blå)
80 g Sukrin Gold
1-2 ts kardemomme
2 ts honning (blir spist opp av gjæren, og sørger for god heving)
450 g hvetemel
50 g FiberFin (kan erstattes med mel)
120 g rosiner
Evt. sukat
1 egg til pensling

Fremgangsmåte

Smelt smøret og ha i melken. Varm opp til 37 grader. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen sammen med honning.

Ha i rosiner og sukat. Elt i mel, Sukrin Gold og kardemomme. Deigen kan godt være litt løs, da blir den ekstra saftig.

Hev deigen i ca. 30 min i bakebollen med et klede over. Ha deigen over i en godt smurt form, ca. 2 liter. Sett julekaken til etterheving under plast eller klede på et lunt sted i ca. 2 timer.

Visp sammen egget og pensle kaken. Stek kaken nederst i ovnen på 175 grader i ca. 40-50 minutter (til den er gjennomstekt og har en gyllen skorpe). Avkjøl på rist.

Denne julekaken kan gjerne lages i brødbakemaskin.

Næringsinnhold

Per 100 g kcal protein karbohydrat fett fiber
229 6 35 6 5

Sunnere boller

Sunnere boller

Saftige og sukkerfrie boller - perfekte til hverdag og fest.

Ingredienser

3 dl melk, fingervarm
450 g hvetemel eller speltmel
50 g FiberFin (kan erstattes med mel)
10 g honning (blir spist opp av gjæren, og sørger for god heving)
25 g Sukrin Pluss (evt. Finesse)
15 g Sukrin Gold
1/2 ts salt
2 ts kardemomme
1 pk gjær
75 g meierismør i terninger (eller Brelett for færre kalorier)

100 g rosiner hvis du ønsker det
1 stort egg til pensling av bollene

Fremgangsmåte

Varm opp melken, og ha alle ingredienser bortsett fra smør og rosiner i en bolle. Elt i ca. 15 min inntil deigen slipper bollen.

Tilsett smør i små terninger og elt deretter deigen igjen til den slipper kantene på bollen og alt smøret er blandet godt inn. Elt rosinene forsiktig inn i deigen.

Trill ut boller og sett dem på et stekebrett med bakepapir. Dekk med plastfolie og la bollene heve i ca. 1 time.

Pensle bollene med egg, og stek dem på 180-200 grader i ca. 15 minutter.

Tips: Å elte inn smøret til slutt gir et saftigere sluttresultat på bollene. Du kan imidlertid også smelte smøret sammen med melken og deretter følge de resterende stegene over.

Næringsinnhold

Per 100 g kcal protein karbohydrat fett fiber
243 8 33 8 5

Polarbrød med Havrefiber

Polarbrød med Havrefiber

Denne oppskriften kan også tilpasses med og uten søtning, og bakes ut som pizzadeig, rundstykker, boller kanelsnurrer m.m.

Ingredienser

2 egg (størrelse M/L)
1,5 dl fløte
½ dl vann
50-60 g Havrefiber (avhengig av størrelsen på eggene)
15 g fiberhusk
¼ ts xanthangum
1 ts tørrgjær
2 ts Finesse
1 ts bakepulver
¼ ts salt

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 180 grader. Varm fløte og vann til fingervarme. Ha tørrgjær og Finesse i fløteblandingen og sett til side.

Mål opp de tørre ingrediensene. Pisk sammen fløteblandingen og egg. Ha i de tørre ingrediensene og bland godt. Hvis deigen blir veldig løs, kan du ha i litt mer Havrefiber som beskrevet i ingredienselisten. Spe på gradvis til du oppnår ønsket konsistens. Deigen skal minne om vanlig gjærdeig og være lett å håndtere. La deigen hvile i 10 minutter.

Del deigen i 6 like store deler. Ha litt olje på hendene, form boller og trykk de ned med en tallerken eller lignende. Ha bakepapir mellom så deigen ikke klistrer seg til redskapet. Stek på midterste rille i ca. 18 minutter. Avkjøl på rist.


Oppskrift og bilde har vi fått låne fra Fett & Forstand

Næringsinnhold

Per 100 g kcal protein karbohydrat fett fiber
215 5 2 17 18

Kanelboller i form med karamell og mandler

Kanelboller i form med karamell og mandler

Kanelboller kan faktisk bli enda bedre! Stek dem i form slik at de blir ekstra saftige, og topp det hele med karamellsaus og mandler.

Ingredienser

3 dl melk, fingervarm
1 stort egg
450 g hvetemel eller speltmel
50 g FiberFin (kan erstattes med mel)
10 g honning (blir spist opp av gjæren, og sørger for god heving)
25 g Sukrin Pluss (evt. Finesse)
15 g Sukrin Gold
1/2 ts salt
2 ts kardemomme
1 pk gjær
75 g meierismør i terninger

Sukrin Gold, kanel og smør til fyll i bollene

Karamell:
50 g smør
50 g hakkede mandler
100 g SukrinSirup Caramel
30 g Sukrin Gold
En klype havsalt

Fremgangsmåte

Varm opp melken og ha alle ingrediensene, bortsett fra smør, i en bolle. Elt i kjøkkenmaskin i ca. 15 min. inntil deigen slipper bollen. Tilsett smør i små terninger og elt deretter deigen igjen til den slipper kantene på bollen og alt smøret er blandet godt inn.

Mens deigen elter kan du lage karamell: Smelt smør på medium temperatur i en kjele. Tilsett SukrinSirup og Sukrin Gold, og rør godt. Tilsett hakkede mandler og en klype havsalt. Når blandingen begynner å boble, tar du den av varmen. Hell blandingen i en ildfast form på ca 20 x 30 cm.

Kjevle ut deigen, ha på smør, kanel og Sukrin Gold. Rull deigen til en pølse og del opp til kanelboller (ca.12 stk.) Plasser kanelbollene godt spredt utover i formen med karamell. La dem heve under et klede i 50 - 60 min.

Stek på 180 grader i 10 minutter, ta ut formen og hvelv bollene over på et stekebrett med bakepapir, slik at karamellen er opp. Stek i 5-10 minutter til.

Næringsinnhold

Per 100 g kcal protein karbohydrat fett fiber
258 7 27 12 9

Fastelavnsboller

Fastelavnsboller

En kjempegod oppskrift på litt sunnere fastelavnsboller.

Ingredienser

100 g meierismør eller 1 dl rapsolje
3 dl melk
1 egg
1 pakke tørrgjær
500 g hvetemel eller speltmel
60 g FiberFin (kan erstattes med mel)
90 g SukrinMelis
1 ss honning (blir spist opp av gjæren, og sørger for god heving)
½ ts kardemomme

Pensling:
Sammenvispet egg

Fyll og pynt:
3 dl kremfløte og 1-2 ss SukrinMelis
Syltetøy, gjerne sukkerfritt
Siktet SukrinMelis

Fremgangsmåte

Smelt smøret, ha i melken og varm det til det er fingervarmt. Ha over i en bakebolle, og tilsett egg, gjær, Sukrin, kardemomme og honning.

Tilsett FiberFin og mesteparten av melet, og elt sammen til en smidig deig. Tilsett eventuelt litt mer mel hvis det er nødvendig. Dekk bollen med plast og la deigen heve ca. 1 time på et lunt sted.

Ha deigen på bakebordet, del i 16 emner og trill boller. Sett bollene på bakepapir eller smurt plate. La dem etterheve på et lunt sted i 30-40 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og stek bollene ved 225 grader i 12 - 15 minutter.

Avkjøl bollene på rist. Skal de fylles med vispet krem må de være avkjølte. Skjær toppen av bollene, smør på litt syltetøy og sprøyt eller legg på vispet krem.

Ønsker du en lettere krem kan du blande med vaniljekesam. Legg på lokket og dryss over et tynt lag med SukrinMelis.

Mer spennende fyll:
Skjær skiver av SukrinMarzipan og legg på bunnen av de oppdelte bollene før du legger på krem.

Fastelavnsboller på sengen før frokost?
Da er det lurt å lage en kaldhevet deig. Bland sammen alle ingrediensene kaldt, og form ut til boller (med eller uten fyll) uten noe forhev. Legg bollene på smurt stekeovnsplate og dekk med plast. Dette kan du gjøre kvelden før og la stekeplaten stå et kjølig sted, f.eks. i en kjellerbod.

Pensle bollene før steking. La dem stå i et varmt rom i ca. 30 minutter for å få litt heving før de settes i kald stekeovn. Sett ovnen på samme temperatur som skrevet over og stek dem pent gylne. Slik er det lett å servere våre kjære nystekte boller på sengen!


Næringsinnhold er beregnet kun for bollene, uten fyll.

Næringsinnhold

Per 100 g kcal protein karbohydrat fett fiber
247 7 33 9 5

Fine rundstykker med fiber

Fine rundstykker med fiber

Fiberrike og smakfulle fine rundstykker med lav glykemisk indeks.

Ingredienser

350 g (6 dl) hvetemel
60 g (1 dl) FiberFin (kan erstattes med mel)
50 g smeltet smør
1,5 dl vann
1,5 dl melk
½ pk tørrgjær
1 ts salt
2 ts Sukrin (valgfritt)

Fremgangsmåte

Bland det tørre i en bolle. Smelt smør i en kasserolle, og tilsett melk og vann i smøret. Varm dette til ca 40 grader og bland med melet. Elt godt sammen.

Dekk til deigen, og sett til heving i 30 minutter.

Del deigen i 12 biter og trill ut rundstykker. Sett dem på stekebrett med bakepapir. Dekk til med klede og sett til heving i 40 minutter på et lunt og trekkfritt sted.

Pensle gjerne med vann, melk eller eller egg før steking. Et dryss med valmuefrø eller sesamfrø gir god smak og ser dekorativt ut. Rundstykkene stekes ved 250 grader i 10-12 min.

Tips: Hvis du lager loff av deigen, skal denne stekes ved 250 grader i ca. 20 min.

Næringsinnhold

Per 100 g kcal protein karbohydrat fett fiber
224 6 32 6 6

Grove horn med ost og skinke

Grove horn med ost og skinke

Grove og saftige horn som er perfekte til å ha med i tursekken.

Ingredienser

200 g hvetemel
225 g sammalt hvete, fin eller grov
75 g FiberFin (kan erstattes med mel)
1 ts Sukrin
1 ts salt
60 g smør eller olje
3 dl melk
1 pk tørrgjær
ca 200 g revet mozzarella eller annen ost
ca 200 g smårettskinke
Sammenvispet egg til pensling

Fremgangsmåte

Bland mel, Sukrin og salt i en bolle. Smelt smøret, ha i melken og varm blandingen til den er fingervarm.

Rør ut gjæren i melkeblandingen, og ha så dette over i melblandingen. Elt deigen til den er smidig og slipper bakebollen. Bruk gjerne en brødbakemaskin.

Legg et kjøkkenhåndkle over bakebollen og la deigen heve på et lunt sted i ca. 30 minutter.

Del deigen i to, og kjevle hver del til tykke leiver. Del hver leiv i 8 passe store spisser. Legg på skinke og revet ost. Rull hver del sammen fra ytterkant inn mot midten. Form horn og legg dem på stekebrettet.

Legg håndkle over hornene, og etterhev dem på et lunt sted i ca. 20 minutter.

Sett stekeovnen på 220 grader. Pensle med sammenvispet egg og dryss sesamfrø på. Stek hornene midt i ovnen i 10-15 minutter.

Hornene kan selvsagt fylles med det man selv måtte ønske. Ønsker man mer smak, kan man f.eks bruke strimlet chorizo-pølse i tillegg til ost.

Næringsinnhold

Per 100 g kcal protein karbohydrat fett fiber
239 12 23 10 6

Kanelboller

Kanelboller

Disse kanelbollene har like mye fiber som grovbrød, men smaker nøyaktig som klassiske kanelboller.

Ingredienser

Boller:
100 g meierismør eller 1 dl rapsolje
3 ½ dl melk
1 pakke gjær
550 g (9 dl) hvetemel eller speltmel
60 g (1 dl) FiberFin (kan erstattes med mel)
90 g (ca 1 dl) Sukrin Gold
1 ts kardemomme

Fyll:
Smør
Sukrin Gold
Kanel

Pensling:
Sammenvispet egg
Melk

Fremgangsmåte

Smelt smøret, ha i melken og varm det til det er fingervarmt. Ha over i en bakebolle. Tilsett gjær, Sukrin og kardemomme.

Tilsett FiberFin og mesteparten av melet, og elt sammen til en smidig deig. Tilsett eventuelt litt mer mel hvis det er nødvendig. Dekk bollen med plast og la deigen heve i ca. 1 time på et lunt sted.

Kjevle deigen ut til en stor, rektangulær leiv som er ca. 1 cm tykk. Smør på et nokså tykt lag med mykt smør og strø over rikelig med Sukrin og kanel. Rull sammen leiven fra langsiden, og skjær opp i biter som legges på bakepapirdekkede stekeplater.

Etterhev i 1 time. Pensle med egg som er pisket sammen med litt melk. Strø eventuelt over Sukrin. Stekes midt i ovnen ved 230°C i 10-15 minutter.

Næringsinnholdet er kun beregnet for deigen, uten fyll.

Næringsinnhold

Per 100 g kcal protein karbohydrat fett fiber
244 7 33 8 5

Lussekatter

Lussekatter

Saftige lussekatter uten sukker, og med ekstra fiber.

Ingredienser

150 gram smør
7 dl melk
1 pk tørrgjær
1 gram safran eller 1 ts gurkemeie
160 gram Sukrin Gold/ Sukrin:1
1 ss sukker (mat for gjæren)
½ ts salt
2 ts kardemomme
900 gram hvetemel
100 gram FiberFin (kan erstattes med mel)
1 egg til pensling
Rosiner til pynt

Fremgangsmåte

Bland sammen alt det tørre.

Smelt smør i en kjele og tilsett melken. Varm opp til blandingen er fingervarm og hell den over det tørre. Bland godt og elt deigen lett med hendene.

La deigen stå til heving under plast på et lunt sted 1-2 timer.

Del deigen i fingertykke biter, og form dem til lussekatter. Pynt med rosiner som trykkes godt fast, og pensle med egg. Sett på bakebrett og etterhev i 45 minutter.

Stekes midt i ovnen på 225 grader i 10-12 minutter.

Næringsinnhold

Per 100 g kcal protein karbohydrat fett fiber
229 6 35 6 5

Tekake

Tekake

Enkel gjærbakst med et deilig lag av smør, Sukrin og kanel på toppen. Faller i smak hos både små og store kakemonser.

Ingredienser

7½ dl hvetemel (450 g)
½ dl (30 g) FiberFin (kan erstattes med mel)
90 g Sukrin Gold + 1 ts sukker (for å hjelpe heveprosessen)
1 ts kardemomme
½ pk gjær
75 g smør + ekstra til topping
3,5 dl melk
1 egg
Rosiner etter smak

Fremgangsmåte

Bruk en rund kakeform på ca 24 cm, eller en liten langpanne, ca. 35x25cm. Oppskriften kan også dobles og stekes i stor langpanne.

Bland sammen alt det tørre i en bolle.

Smelt smøret, ha i melken og varm det til det er lunkent. Ha det våte opp i det tørre, og tilsett egget. Rør godt, gjerne med en kjøkkenmaskin. Deigen skal være klissete.

Hell deigen over i bakeformen, og la den heve i 1½-2 timer (deigen trenger kun å heve én gang).

Strø godt med Sukrin og kanel over, og legg på tynne skiver med meierismør (bruk ostehøvel på kaldt smør). Stekes ved 180 grader i ca 25-30 minutter.

Næringsinnhold

Per 100 g kcal protein karbohydrat fett fiber
228 7 31 8 3