Sunne oppskrifter

Her finner du oppskrifter på sunnere kaker, desserter og mellommåltider. Alle oppskriftene er testet av oss.
Se også vår facebookside for flere oppskrifter fra kunder og bloggere.

Pavlova er den perfekte sommerdesserten. Med krem og friske bær på er den både en fryd for øyet og ganen.

Pavlova

Ingredienser

Bunn:
4 eggehviter (140 g)
40 g SukrinMelis

Fyll:
1 pk ferdig vaniljekrem
3 dl kremfløte
2 ss SukrinMelis
ca. 300 g friske bær eller frukt

Tips:
Eggehvitene bør være romtempererte. Bollen og vispen du bruker må være helt rene og fettfrie.

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på varmluft 100 grader. Mål opp SukrinMelis i en skål. Skill eggene og ha eggehvitene i en stor bolle. Sørg for at det ikke kommer noe eggeplomme sammen med eggehvitene. Pisk bare eggehvitene til du får et hvitt og halvstivt skum, ca 2 minutter. Tilsett deretter litt og litt SukrinMelis mens du fortsetter å piske, ca 5 minutter totalt.

Bre marengsmassen utover en bakepapirkledd plate. Stek i ovnen i ca 50 minutter. Slå av ovnen og sett en tresleiv i ovnsdøren slik at den står på gløtt. La kaken stå til den er kald, ca 30 minutter. Ta deretter ut bunnen, snu den forsiktig og legg den på et fat. Fordel vaniljekrem utover bunnen, pisk fløte og SukrinMelis til en myk krem og ha over. Pynt med friske bær/frukt e.l.

Marengsbunnen kan du lage flere dager i forveien og oppbevare den tørt, med litt bakepapir rundt. Rett før servering legger du på kremen og pynter med bær etter sesongen. Dryss gjerne over litt høvlet hvit sjokolade og pynt med noen blader med sitronmelisse eller mynte. Du kan også bruke kuler av iskrem i stedet for krem/vaniljekrem.

Siden det finnes så mange ulike variasjoner av hva slags krem og topping du kan bruke på en pavlova, er tallene i næringsberegningen nederst basert på kun bunnen. Dersom du bruker vårt forslag til fyll vil 100 g ferdig pavlova inneholde ca 153 kcal, 2,8 g protein, 7,8 g karbohydrat, 12,2 g fett og 0,8 g fiber (beregnet med 100 g jordbær, 100 g blåbær og 100 g bringebær).

Næringsinnhold per 100 gram

Energi: 33 kcal protein: 7,9 karbohydrat: 0,3 fett: 0,0 fiber: 0,0


Tenk at det kan være så enkelt å lage glutenfrie, fiberrike pølsebrød!

Pølsebrød av brødmix

Ingredienser

(6-8 brød)

1 pakke brødmix a 250 g
3 dl vann

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 200 grader. Bland brødmixen med 3 dl vann. Trill ut til pølsebrød. Stekes på 200 grader på midterste rille i 15 minutter. Pølsebrødet blir veldig mektig – her holdt det med én porsjon!

Denne oppskriften har vi hentet fra Marianne de Bourg. Foto: Per Erik Jæger


Nydelige glutenfrie cupcakes. Disse kan også lages med pære/vaniljepulver.

Eplecupcakes med vaniljekrem-fyll

Ingredienser

14 ss Finmalte mandler
6 ss Kokosmel
4 ts bakepulver
2 dl Sukrin pluss
1 dl mykt smør
4 egg (romtemperert)
1 dl gresk yoghurt (romtemperert)

Et eple
1 ts kanel

Vaniljekrem
2,5 dl lettmelk
20 g Sukrin pluss
2 eggeplommer
20 g maizena
1 ts vaniljepulver (eller 1-2 vaniljestenger)

Krem
1,5 dl fløte
Sukrin+ etter smak

Fremgangsmåte

Start med vaniljekremen. Kok opp melk, Sukrin pluss og vanilje på svak varme. Trekk kjelen av platen når melkeblandingen når kokepunktet. Pisk sammen eggeplommer og maizena i en egen bolle og pisk det deretter inn i melkeblandingen. Sett kjelen tilbake på stekeplaten og kok opp. Blandingen vil tykne når det når kokepunktet. Da er den ferdig. Avkjøl i kjøleskapet.

Visp smør luftig. Tilsett litt og litt Sukrin pluss, deretter ett egg om gangen. Visp inn gresk yoghurt og vaniljepulver. I en annen bolle blander du Finmalte mandler, Kokosmel og bakepulver. Vend det tørre inn i det våte med en slikkepott. Ikke bland mer enn du må. Tilsett finhakket eple og 1 ts kanel.

Fordel i cupcakeformer (holder til ca 12 litt store). Stekes midt i ovnen på 175 grader i 25 min. Avkjøl.

Montering:
Pisk kremfløte og Sukrin pluss til krem. Lag et hull i midten av hver cupcake. Fyll dette med vaniljekrem, ca en ss i hver cupcake. La det gjerne renne litt utover cupcakesene. Dryss over litt raspet eple/pære og pynt med en liten kremtopp.

Oppskrift og bilde har vi hentet fra bloggen Let's cupcake

Næringsinnhold per 100 gram

Energi: 215 kcal protein: 8 karbohydrat: 7 fett: 18,6 fiber: 5


Bruk kakemixen vår som utgangspunkt når du skal lage bløtkake

Bløtkake

Ingredienser

1 eske kakemix fra Funksjonell Mat
4 store egg
1,5 dl vann
1 dl rømme
1/2 dl olje
1 ts bakepulver

Fremgangsmåte

Bland ingrediensene, tilsett posens innhold og visp til en glatt, jevn røre.
Stekes midt i ovnen på 175 °C i ca. 30 min.
Del kaken i 2 lag. Fyll med syltetøy, krem eller vaniljekrem, og pynt med krem på toppen


Disse smelter på tungen, og anbefales på det varmeste!

Mini-brownie cupcakes

Ingredienser

Cupcakes (14 stk)
115g mørk sjokolade
115 g smør
1 dl sukrin gold
2 store egg
4 ss mandelmel
2 ss kokosmel
1 ts vaniljepulver
1/4 ts salt

Sjokoladeganache
150 g mørk sjokolade
1,5 dl fløte
2 ss sukrin gold (ikke et must)

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 180C. Finn frem ca 14 stk mini-cupcakes-former. Sett til side.

Lag sjokoladeganache først. Varm opp fløte og sukrin gold til kokepunktet. Brekk sjokoladen i mindre biter i en bakebolle. Hell fløten over og rør om til sjokoladen er smeltet. Dekk til bollen med plastfolie og sett til side til den når romtemperatur og har tyknet.

Imens lager du cupcakes. Del opp sjokoladen og smøret i en bolle. Smelt blandingen på full styrke i mikrobølgeovn i 20-sekunders intervaller. Rør mellom hver interval. (Alternativt; smelt i vannbad, rør jevnlig.) Tilsett sukrin og visp godt. Bland inn ett egg om gangen. Tilsett tilslutt vaniljepulver, salt og mel og vend det forsiktig inn med en slikkepott. Ikke rør mer enn nødvendig. Del røren i formene, ca 3/4 fulle. Stek i ovnen i 10 minutter. Vær forsiktig med å steke brownies for lenge, de skal ha en myk kjerne.

Når cucpcakesene er helt avkjølt, dekorer med sjokoladeganache. Disse kan oppbevares i en tett boks i kjøleskap i opptil 3 dager. Serveres romtemperert.

Oppskrift og bilde har vi hentet fra bloggen Let's cupcake

Næringsinnhold per 100 gram

Energi: 408 kcal protein: 8 karbohydrat: 12 fett: 35 fiber: 8


Denne oppskriften er hentet fra Sofie Hexebergs bok "Kakefest -Uten sukker og mel" Cappelen Damm forlag

Konfektkake med karamell og sjokoladetopp

Ingredienser

Kakebunn:
250 g mandler
2 ss fiberhusk
1 ts bakepulver
½ ts salt
2 egg
40 g Tagatesse
80 g Sukrin eller 40 g Sukrin pluss

Karamellsaus:
80 g Tagatesse
50 g Sukrin eller 25 g Sukrin pluss
1 ½ dl kremfløte

Sjokoladelokk:
100 g sukkerfri/mørk sjokolade
60 g smør

Fremgangsmåte

Kakebunn: Sett ovnen på 160 ºC. Bruk en ildfast form som er ca. 20 cm i diameter, kle bunnen og opp langs kanten med bakepapir, og smør bakepapiret med litt smør. Kjør mandlene i en blender til de er nokså finmalte, men ikke til mel. Ha mandelmassen over i en bolle. Bland inn fiberhusk, bakepulver og salt. Pisk egg, Tagasesse og Sukrin i fem minutter til en lett eggedosis. Bland det tørre i eggedosisen og ha røren over i formen. Stek bunnen midt i ovnen i 15–20 minutter og avkjøl på rist i formen.

Karamellsaus: Bland ingrediensene i en tykkbunnet kjele og kok over svak varme i 15–20 minutter til det er blitt en tykk, brun saus. Avkjøl. Når bunnen og karamellsausen er helt avkjølt, helles karamellsausen over bunnen som fremdeles er i formen. Sett formen i kjøleskap.

Sjokoladelokk: Smelt sjokolade og smør forsiktig over vannbad eller i mikrobølgeovn og rør sammen til en jevn, blank sjokoladesaus. La den avkjøle noe og hell sjokoladesausen over den kalde stive karamellen på kaken. Sett kaken tilbake i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet. Ta kaken ut av formen og del den opp i kvadratiske småbiter ved hjelp av en skarp kniv. Kaken smaker best romtemperert.

Næringsinnhold per 100 gram

Energi: 313 kcal protein: 10 karbohydrat: 5,3 fett: 26,3 fiber: 7,7


Her er en sunnere vri på suksessterte!

Suksessterte

Ingredienser

Nøttebunn:
150 g hasselnøtter, males til mel
75 g mandelmel (fettredusert)
3 egg
1 dl (90g) Sukrin
1 ts bakepulver
1/2 dl vann
1 ts fiberhusk

Eggekrem:
3 dl valgfri melk
1 ts vaniljepulver
5 eggeplommer
1/2 - 1 dl Sukrin
2 ss maisenna
50 - 100 g meierismør

Kaken kan gjøres helt lavkarbo ved å bruke fløte i stedet for melk. Da kan du redusere mengden maisenna til 1 ss.

Fremgangsmåte

Nøttebunn:
Bland hasselnøttmel, mandelmel og fiberhusk.
Skill eggene, og pisk eggehvittene og Sukrin stivt. Bland deretter inn eggeplommene, nøtteblandingen og vann.
Hell røren i en rund form som er enten smurt eller kledd med bakepapir. Stek bunnen på nederste rille i ca 20 minutter ved 175 grader.
Avkjøl.

Eggekrem:
Bland alle ingrediensene i en kjele. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne. Vær forsiktig så det ikke blir for varmt. Når kremen har fått passe tykk konsistens, avkjøles kjelen i kaldt vann. Rør i kremen av og til.

Pynt gjerne kaken med litt revet sjokolade.

Næringsinnhold per 100 gram

Energi: 238 kcal protein: 8,7 karbohydrat: 2,9 fett: 20,5 fiber: 3,5


Denne kaken kan også fryses og spises som en iskake. Smaker like godt uansett!

Sjokolademoussekake

Ingredienser

Bunn:
5 eggehviter
90 g Sukrin pluss
120 g hasselnøtter, males til mel
150 g sjokolade av ønsket type
1 ss hvetemel
1 1/2 ts bakepulver

Is:
5 eggeplommer
40 g Sukrin pluss
1/2 ts vaniljepulver (evt 1 ts vaniljesukker)
1 ss bakekakao
200 g sjokolade av ønsket type
5 dl kremfløte

Fremgangsmåte

Bunn:
Sett stekeovnen på 175 grader.

Pisk eggehviter lett sammen med en kjøkkenmaskin. Tilsett Sukrin pluss og pisk det til marengs.
Finhakk sjokoladen og vend sjokolade og hasselnøttmel inn i marengsen sammen med hvetemel og bakepulver.

Legg bakepapir i bunnen av en springform og smør langs kantene.
Hell røren i formen og stek i ca. 45 minutter.

Avkjøl kaken i formen. Ta deretter kaken ut av formen og fjern bakepapiret. Vask springformen og ha kakebunnen tilbake i formen.

Is :
Pisk eggeplommer til luftig eggedosis og tilsett deretter Sukrin pluss. Sikt sammen kakao og vaniljepulver/-sukker og ha det i eggedosisen.
Smelt sjokoladen i vannbad og ha i et par spiseskjeer med fløte. Rør dette godt sammen, pass på at det ikke kommer vann oppi. Da blir det ødelagt.
Bland sjokoladen i eggeblandingen.
Pisk kremfløten og bland det forsiktig inn i eggeblandingen. Visp godt så du ikke får hvite prikker i isen.

Hell blandingen over kakebunnen og sett den kjølig, eventuelt i fryseren om du ønsker iskake. I så fall tar du kaken ut av fryseren litt før servering, slik at den blir enklere å skjære.

Tips: Pynt gjerne med jordbær eller andre friske bær. En bærsaus smaker også godt ved siden av.

Næringsinnhold per 100 gram

Energi: 335 kcal protein: 5,9 karbohydrat: 9,5 fett: 29,6 fiber: 3,4