Sunne oppskrifter

Her finner du oppskrifter på sunnere kaker, desserter og mellommåltider. Alle oppskriftene er testet av oss.
Se også vår facebookside for flere oppskrifter fra kunder og bloggere.

Pavlova er den perfekte sommerdesserten. Med krem og friske bær på er den både en fryd for øyet og ganen.

Pavlova

Ingredienser

Bunn:
4 eggehviter (140 g)
40 g SukrinMelis

Fyll:
1 pk ferdig vaniljekrem
3 dl kremfløte
2 ss SukrinMelis
ca. 300 g friske bær eller frukt

Tips:
Eggehvitene bør være romtempererte. Bollen og vispen du bruker må være helt rene og fettfrie.

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på varmluft 100 grader. Mål opp SukrinMelis i en skål. Skill eggene og ha eggehvitene i en stor bolle. Sørg for at det ikke kommer noe eggeplomme sammen med eggehvitene. Pisk bare eggehvitene til du får et hvitt og halvstivt skum, ca 2 minutter. Tilsett deretter litt og litt SukrinMelis mens du fortsetter å piske, ca 5 minutter totalt.

Bre marengsmassen utover en bakepapirkledd plate. Stek i ovnen i ca 50 minutter. Slå av ovnen og sett en tresleiv i ovnsdøren slik at den står på gløtt. La kaken stå til den er kald, ca 30 minutter. Ta deretter ut bunnen, snu den forsiktig og legg den på et fat. Fordel vaniljekrem utover bunnen, pisk fløte og SukrinMelis til en myk krem og ha over. Pynt med friske bær/frukt e.l.

Marengsbunnen kan du lage flere dager i forveien og oppbevare den tørt, med litt bakepapir rundt. Rett før servering legger du på kremen og pynter med bær etter sesongen. Dryss gjerne over litt høvlet hvit sjokolade og pynt med noen blader med sitronmelisse eller mynte. Du kan også bruke kuler av iskrem i stedet for krem/vaniljekrem.

Siden det finnes så mange ulike variasjoner av hva slags krem og topping du kan bruke på en pavlova, er tallene i næringsberegningen nederst basert på kun bunnen. Dersom du bruker vårt forslag til fyll vil 100 g ferdig pavlova inneholde ca 153 kcal, 2,8 g protein, 7,8 g karbohydrat, 12,2 g fett og 0,8 g fiber (beregnet med 100 g jordbær, 100 g blåbær og 100 g bringebær).

Næringsinnhold per 100 gram

Energi: 33 kcal protein: 7,9 karbohydrat: 0,3 fett: 0,0 fiber: 0,0


En enkel måte å lage en fiberrik og sunn hvitløksbaguette på!

Hvitløksbaguette av brødmix

Ingredienser

500 g brødmix (2 x 250 g-pakke eller 1/2 1 kg-pose)
6 dl vann
100 g smør
½ kinesisk hvitløk
1 bunt persille (ca 1/2 beger)

Fremgangsmåte

Ta smøret ut av kjøleskapet slik at det blir mykt. Sett deretter stekeovnen på 175 grader. Bland bakemixen med vann og form to avlange brød. Hakk hvitløk og persille, og bland det med det myke smøret. Skjær snitt i brødene som fylles med hvitløksblandingen. Stekes i ca 35 minutter. Avskjøles på rist. Baguetten smaker best fersk.

Denne oppskriften har vi hentet fra Marianne de Bourg. Foto: Per Erik Jæger


Disse marengsene er sprø i kanten og litt seige i midten. De varer lenge i munnen og er perfekt som søt avslutning på et måltid, eller når du bare har lyst på noe godt.

Marengs

Ingredienser

4 eggehviter (140 g)
80 g (ca 1 dl) Sukrin
80 g (ca 1 dl) sukker
Eventuelt 1 ts kakao (for sjokolademarengs)

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 100 grader. Mål opp Sukrin, sukker og evt kakao i en skål og bland. Skill eggene og ha eggehvitene i en stor bolle. Sørg for at det ikke kommer noe eggeplomme sammen med eggehvitene. Pisk bare eggehvitene til du får et hvitt og halvstivt skum, ca 2 minutter. Tilsett deretter litt og litt av sukkerblandingen mens du fortsetter å piske, ca 5 minutter totalt. Ha marengsen i en sprøytepose og sprøyt små topper på stekebrett med bakepapir. Alternativt kan du bruke to spiseskjeer til å sette toppene.

Stek marengsene i ovnen i 1 time. Slå av ovnen uten å åpne ovnsdøren, og la deretter marengsen «overnatte» i ovnen frem til neste dag.

Marengs holder seg veldig godt i en lufttett beholder, så hvis du skal ha gjester kan du gjerne lage dem noen dager i forveien.

Næringsinnhold per 100 gram

Energi: 126 kcal protein: 4,8 karbohydrat: 26,9 fett: 0,0 fiber: 0,0


En twist på en deilig klassisk sommerdessert.

Jordbær med limekrem

Ingredienser

1 kurv friske jordbær
1 pk Mascarponeost
SukrinMelis
1-2 lime

Fremgangsmåte

Vask og rens jordbærene. Pisk sammen Mascarponeost og saft av lime, smaksett med SukrinMelis til ønsket sødme/friskhet. Ønskes en mer flytende krem, pisk inn melk eller fløte.


En herlig smak av sommer!

Rabarbra- og jordbærsuppe

Ingredienser

500 g rabarbra
300 g jordbær
4 dl vann
110 g SukrinMelis
Vaniljestang eller ½ ts vaniljepulver

Fremgangsmåte

Skyll og kutt rabarbra og jordbær i biter. Kokes lett i 20 minutter med øvrige ingredienser. Kjør halvparten av den kokte suppen i 2 sekunder i en hurtigmikser og hell tilbake. Avkjøl og server med pisket krem.

Næringsinnhold per 100 gram

Energi: 14 kcal protein: 0,5 karbohydrat: 1,8 fett: 0,1 fiber: 1,9


En forfriskende og nydelig is som er svært rask og enkel å lage.

Bringebær hurtigiskrem

Ingredienser

300 gram frosne bringebær
5 dl fløte
3 ss Sukrin Gold
(om du vil ha den ekstra søt kan du legge til 1 ss Sukrin+)
Eventuelt ½-1 ts vaniljepulver

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene sammen med en stavmikser.
Sett i fryseren.

Næringsinnhold per 100 gram

Energi: 225 kcal protein: 1,5 karbohydrat: 3 fett: 25 fiber: 1,5


Alle liker kokosboller, og denne varianten er så sunn at den kan nytes ofte!

Kokosbollekake

Ingredienser

5 eggehviter
5-6 ss Sukrin
1 ts vaniljepulver
20 g kokos
5 plater gelatin

Glasur:
2 eggehviter
2-3 ss SukrinMelis
ca 15 g kakao
2 plater gelatin
10 g kokos (pynt)
Tips: hvis du tilsetter 2-3 dråper
Stevia sjokolade kan du redusere til 1-2 ss SukrinMelis, og få en rikere sjokoladesmak.

Fremgangsmåte

Stivpisk eggehvitene med Sukrin, og bland deretter inn vaniljepulver og kokos.
Legg gelatinplatene i litt kaldt vann i ca 5 minutter. Press deretter ut vannet og hell over 1 dl kokende vann.
Hell dette over i eggeblandingen i en tynn stråle mens vispen går.
Hell massen over i en ønsket form og sett i kjøleskapet.

Glasur:
Gelatinplatene smeltes sammen med litt kokende vann (ca 1 spiseskje). Stivpisk eggehvitene med SukrinMelis og bland i kakao og gelatin på samme måte som med selve kaken. Hell glasuren over kaken og strø over kokos. Settes inn i kjøleskapet i ca 10 minutter for at glasuren skal stivne litt før kaken kan nytes.

Næringsinnhold per 100 gram

Energi: 81 kcal protein: 7,5 karbohydrat: 1,1 fett: 4,8 fiber: 1,6


Slik lager du enkelt dine egne hamburgerbrød, uten hvetemel og med masse fiber.

Hamburgerbrød av brødmix

Ingredienser

(6 stk)

1 pose brødmix a 250 g
1 dl vann
2 egg
Sesamfrø

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 200 grader. Pisk eggehvitene stive. Ha 1 dl vann og eggeplommer i en bolle, tilsett bakemixen og bland. Vend i eggehvitene. Del deigen i 6 like deler og form flate hamburgerbrød med fingrene dyppet i kaldt vann. Dryss på sesamfrø og stek hamburgerbrødene i 10 minutter.

Denne oppskriften har vi hentet fra Marianne de Bourg. Foto: Per Erik Jæger