Vitenskapelige studier om Sukrin

Sukrin er trygt å bruke, og har ingen skadelige bivirkninger

Erythritol: A Review of Biological and Toxicological Studies
Last ned rapport

EFSA gjorde en revurdering av erytritol som tilsetningsstoff 20. desember 2023:
Plain language summary

Sukrin gir null kalorier

Sukrin tas opp raskt i tynntarmen og blir ikke metabolisert i kroppen. Den blir heller ikke fermentert i tykktarmen. Det betyr at Sukrin ikke bidrar med energi, og heller ikke gir samme fordøyelses-ubehag som andre sukkeralkoholer (f.eks. xylitol, isomalt og maltitol) kan gi.
Human gut microbiota does not ferment erythritol

I EU-direktiv av 28. oktober 2008 ble det bestemt at energiinnholdet til Sukrin (erythritol) skal settes lik null:
DIRECTIVE 2008/100/EC

Dette direktivet heter 2008/100/EF i Norge, og ble implementert i Næringsdeklarasjonsforskriften 7. juli 2009:

«Det er behov for å endre, samt supplere omregningsfaktorene for energiinnhold for å ivareta ny vitenskapelig og teknologisk utvikling. Forslaget innebærer at listen utvides med: For erythritol: 0 kcal/g – 0 kJ/g.»

Sukrin er en antioksidant

Sukrin virker som antioksidant i kroppen, og kan beskytte mot skader på blodårene som følge av høyt blodsukker. Denne studien viser at Sukrin kan være gunstig både ved forebygging og behandling av diabetes:
Erythritol is a sweet antioxidant

Sukrin er tannvennlig

Sukrin (erythritol) forhindrer plakk og karies i betydelig større grad enn  xylitol og sorbitol.
Effect of erythritol and xylitol on dental caries prevention in children

Sukrin begrenser veksten til bakteriene i munnhulen, og reduserer dermed risikoen for hull i tennene.
Similarity of the Effects of Erythritol and Xylitol on Some Risk Factors of Dental Caries

Sukrin gjør det vanskeligere for plakkdannende bakterier å feste seg på tennene.
Xylitol and Erythritol Decrease Adherence of Polysaccharide-Producing Oral Streptococci

Sukrin har GI = 0 og er trygt for diabetikere

Sukrin påvirker ikke blodsukker og insulin ved inntak. Det beskytter også mot skader som kan forekomme ved høyt blodsukker, noe som er spesielt gunstig for diabetikere.

Health potential of polyols as sugar replacers, with emphasis on low glycaemic properties

Multi-Targeted Mechanisms Underlying the Endothelial Protective Effects of the Diabetic-Safe Sweetener Erythritol

«We conclude that erythritol protects endothelial cells during high glucose conditions via effects on multiple targets. Overall, these data indicate a therapeutically important endothelial protective effect of erythritol under hyperglycemic conditions.»